Strijd om de toekomst van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam
6 januari 2020
In 2018 ging het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam failliet. Het pand van het voormalige ziekenhuis moet worden verkocht. De curatoren willen uiteraard een zo hoog mogelijke opbrengst om schulden te kunnen betalen aan crediteuren. Maar de gemeente Amsterdam is bang voor ‘cowboys’ die het ziekenhuis willen kopen en er een bestemming aan geven waar de gemeente niet enthousiast over is. De gemeente wil het liefst het pand zelf in handen krijgen en daardoor grip houden op de toekomstige bestemming.
Voorkeursrecht gemeente Amsterdam valt verkeerd
De curatoren van het Slotervaart ziekenhuis waren niet te spreken over het feit dat de gemeente Amsterdam een voorkeursrecht op het pand had gevestigd. Zij wilden een zo hoog mogelijke opbrengst, maar de gemeente Amsterdam ging ervan uit dat zij het ziekenhuis voor een marktconforme prijs konden kopen. Er werd zelfs een rechtszaak gestart door de curatoren om deze situatie aan te vechten. Maar halverwege maart 2019 neemt de zaak ineens een verrassende wending.
Vastgoedonderneming Zadelhoff meldt zich als geïnteresseerde. Het bedrijf wil alle schulden betalen en in ruil daarvoor eigenaar worden van het pand. Zadelhoff wil er een zorgcomplex van maken, met huisartsenzorg voor de bewoners. De gemeente Amsterdam is ontstemd over de gang van zaken, want op deze manier wordt hun voorkeursrecht omzeild. Maar kopen kan niet, want dat recht ligt bij de gemeente Amsterdam. Die doet een onverwachte zet: de erfpacht wordt ingetrokken, waardoor het gebouw feitelijk wordt onteigend.
Wrevel bij schuldeisers Slotervaart
De schuldeisers van het Slotervaart ziekenhuis zijn niet te spreken over de handelwijze van de gemeente. Zij worden niet schadeloos gesteld en bovendien is het ziekenhuis ‘privaat bezit’ waar de gemeente feitelijk niets over te zeggen heeft zolang ze het pand niet hebben gekocht. Zadelhoff is bovendien een vastgoedontwikkelaar die goede intenties lijkt te hebben. Zij hebben meer van dergelijke projecten gedaan en staan zeker niet bekend als ‘cowboys’ op de markt voor zorgvastgoed. In juni volgt een zitting bij de rechtbank waar zowel de gemeente als de curatoren en ook Zadelhoff aanwezig is. Er moeten knopen worden doorgehakt over de toekomst van het pand en de grond.
Duidelijkheid over het ziekenhuis
Na maandenlange radiostilte komt er half december eindelijk duidelijkheid. De gemeente besluit af te zien van het voorkeursrecht om het pand te mogen kopen. De twee grootste aandeelhouders verkopen hun aandelen. De gemeente staakt de procedure om de erfpacht op het pand in te trekken. Zadelhoff krijgt groen licht om het pand om te bouwen tot een modern zorgcentrum. Woningen komen er niet, hoewel dit eerder wel het plan was. Hiermee lijkt een eind gekomen aan het maandenlang getouwtrek om het voormalige ziekenhuis.
Bron: Het Financieele Dagblad