Strijd om herontwikkeling van iconisch ABN Amro-gebouw aan de Zuidas
23 oktober 2024
Op de Amsterdamse Zuidas is een heuse strijd losgebarsten rond de herontwikkeling van het hoofdkantoor van ABN Amro. De erfgoedvereniging Heemschut verzet zich fel tegen de plannen van eigenaar Victory Group, die het kantorencomplex wil transformeren tot een multifunctioneel gebouw onder de naam Mahler 1. Het originele gebouw, dat door velen als iconisch wordt beschouwd, dreigt hiermee te verdwijnen.
Van monumentale waarde of modernisering?
Heemschut heeft de gemeente Amsterdam gevraagd om het 25 jaar oude gebouw snel aan te wijzen als gemeentelijk monument. Volgens de erfgoedvereniging is het complex stedenbouwkundig, architectonisch en cultuurhistorisch van groot belang. Het bestaande ontwerp van de torens van 105 en 70 meter, met hun unieke gevels van natuursteen en aluminium, is volgens Heemschut een onmisbaar onderdeel van de aantrekkingskracht van de Zuidas.
Plannen van Victory Group voor de Zuidas
Victory Group, de Britse investeringsmaatschappij die het gebouw in 2021 voor €765 miljoen kocht, heeft grootse plannen voor de toekomst van de Zuidas. Het bedrijf wil het gebied transformeren tot een plek waar niet alleen gewerkt, maar ook gewoond en gerecreëerd kan worden. Volgens Victory sluit de herontwikkeling van Mahler 1 naadloos aan bij de Omgevingsvisie Amsterdam 2050. Het bedrijf benadrukt dat het project zorgvuldig wordt uitgevoerd en dat rekening wordt gehouden met duurzaamheid en hergebruik van materialen.
Erfgoed versus duurzaamheid
Een belangrijk discussiepunt in de herontwikkelingsplannen is het gebruik van de oorspronkelijke materialen. Heemschut wijst erop dat het gebouw is bekleed met waardevolle materialen zoals Amerikaans graniet en aluminium. Het volledig strippen van het gebouw zou volgens de vereniging zonde zijn vanuit een duurzaamheidsstandpunt. Victory Group benadrukt echter dat het al eerder heeft aangetoond materialen te hergebruiken, zoals bij de ontmanteling van het Circl-paviljoen.
Een gebouw met een bewogen verleden
Het ABN Amro-gebouw werd in 1999 in gebruik genomen en is ontworpen door de gerenommeerde Amerikaanse architect Henry Cobb, bekend van de glazen piramide bij het Louvre in Parijs. Het gebouw heeft sindsdien een rijke geschiedenis meegemaakt, waaronder de overname van ABN Amro door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander in 2007. Het iconische groengele ABN Amro-logo verdween toen tijdelijk van het gebouw, maar keerde in 2010 weer terug na de overname door de Nederlandse staat.
Wat betekent dit voor ABN Amro?
Hoewel ABN Amro het pand in 2021 verkocht en daarbij een flinke winst van €338 miljoen boekte, maakt de bank nog steeds volledig gebruik van het complex. Pas in 2027 wil ABN Amro verhuizen naar Amsterdam-Zuidoost. Toch zal ook na die verhuizing een deel van de bankmedewerkers in het kantoorpand aan de Zuidas blijven werken.
Bron: fd.nl