Stijging van de hypotheekrente zorgt voor onrust op de wereldwijde huizenmarkt

18 juli 2022

De hypotheekrente stijgt al een tijd fors. Dit wordt veroorzaakt door het verhogen van de rente door de federale banken die daarmee de inflatie willen indammen. Maar het heeft ook tot gevolg dat de huizenmarkt kan instorten. Komt het moment dat de ‘huizenbubbel’ uit elkaar spat dan toch met rasse schreden naderbij? Een aantal kwetsbare landen zet zich schrap.

Huizenmarkten koelen wereldwijd af

De gevolgen van de stijgende rente zijn al goed zichtbaar in onder andere Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Canada. Maar of dit een gunstige ontwikkeling is, dat is nog maar de vraag. Overheden willen iets doen aan de extreem hoge huizenprijzen, maar tegelijk is er nu de angst voor een wereldwijde recessie. Viel die tijdens de coronapandemie nog mee en dachten we er netjes doorheen te rollen, de inflatie heeft het sentiment duidelijk veranderd. Een dalende huizenprijs zorgt niet alleen voor dalend consumentenvertrouwen. Het zorgt er ook voor dat investeerders geen huizen meer willen bouwen omdat het rendement te laag is.

Geen huizencrisis zoals in 2008

Het is niet waarschijnlijk dat de huizenmarkt als gevolg van het verhogen van de rente zal instorten zoals dat in 2008 gebeurde. Het verschil is dat er nu een nijpend tekort aan woningen is. Daar komt bij dat de arbeidsmarkt gezond is, er is werk in overvloed. Veel mensen hebben een gezond spaartegoed. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, verhoogde de rente in één keer met 75 punten, iets wat sinds 1994 niet meer is voorgekomen. Dat maakt verschillende huizenmarkten, ook de Nederlandse, kwetsbaar.

Stijging van de hypotheekrente zorgt voor onrust op de wereldwijze huizenmarkt

Grote bubbels

In een aantal landen zijn de zorgen groot als het gaat om het uiteenspatten van de huizenmarkt bubbel. Dat geldt onder andere voor Tsjechië, Australië en Portugal. Naast Nederland moeten ook Duitsland en Oostenrijk zich zorgen maken. In Canada wordt rekening gehouden met een toenemend aantal huishoudens dat in de problemen komt vanwege stijgende rente en daarmee hogere vaste lasten. In Nieuw Zeeland houden economen rekening met een scherpe daling van de huizenprijzen en daarmee verlies van vermogen voor veel mensen.

In Nieuw-Zeeland wordt rekening gehouden met een waardedaling van de huizen van tussen de 10 en 20%. In Canada zien mensen soms af van de koop van een woning en nemen het verlies van de aanbetaling voor lief omdat de waarde van de woning in een paar maanden tijd is gezakt tot onder de toenmalige koopprijs. Ook in Canada wordt rekening gehouden met een prijsdaling die kan uitkomen op 20%.

Dalende prijzen in de hele wereld

In de VS dalen de huizenprijzen in bepaalde regio’s ook, maar niet overal. Freddie Mac ziet nog steeds een in het algemeen stijgende trend, zij het dat die fors afvlakt in de komende jaren. De verhoging van de rente tot bijna 6% voor een rentevaste periode van 30 jaar is daar de belangrijkste oorzaak van. In Tsjechië stegen de huizenprijzen de afgelopen jaren met meer dan 25% per jaar. Daardoor zijn de huizenprijzen totaal niet meer in verhouding met het inkomen van veel mensen. De vrees dat in dit land de huizenmarkt op korte termijn instort is dan ook groot. Het Verenigd Koninkrijk ziet ook een afkoeling van de huizenmarkt, maar die gaat niet zo hard. Vooral in Londen en directe omgeving is de huizenprijs stabiel hoog omdat de stad nog steeds aantrekkelijk is voor expats en studenten.

Bron: Het Financieele Dagblad