Stijgende kosten baren de bouwsector grote zorgen
14 maart 2022
De bouwsector leek de coronacrisis nog redelijk te zijn doorgekomen. Maar stijgende kosten als gevolg van fors hogere energieprijzen en sinds februari 2021 de oorlog in Oekraïne baren de sector grote zorgen. De bouwsector heeft momenteel al te maken met dagprijzen voor bepaalde grondstoffen. Dit gaat hoe dan ook gevolgen hebben. Het kan leiden tot het uitstellen of zelfs geheel niet doorgaan van geplande projecten. De levering van hout uit Rusland, Belarus en Oekraïne stagneert. De staalfabriek van ArcelorMittal in Oekraïne ligt stil. Dit uiteraard als gevolg van de oorlog in deze regio.
Prijsafspraken zijn lastig
Bouwbedrijf Ballast Nedam merkt het nu al bij hun projecten. Er zijn geen afspraken te maken over prijzen van staal en andere materialen, omdat die prijzen constant in beweging zijn en eigenlijk alleen maar omhoog. Dat betekent weer dat projectontwikkelaars huiverig zijn om nog te financieren. Want de stijgende kosten zorgen uiteraard voor een lagere winstmarge. Een post ‘onvoorziene kosten’ op de begroting is al helemaal een no go, zo constateert Eric van Zuthem, lid van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam. Dit betekent dat projecten worden uitgesteld of soms zelfs gecanceld.
Geen prijsafspraken meer mogelijk
Voordat de prijzen in de bouw zo explosief stegen was het heel gebruikelijk om afspraken te maken over de prijs van bouwmaterialen. Die prijzen stonden dan voor een kwartaal of half jaar vast. Maar dat is nu echt nergens meer mogelijk. Het gevolg is dat juristen er een dagtaak aan hebben om contracten voor bouwprojecten zodanig op te stellen dat beide partijen er hun handtekening onder durven te zetten. Bouwend Nederland, de overkoepelende organisatie van bouwondernemers, adviseert zijn leden om de ‘crisisbepaling Oost Europa’ in hun contracten op te nemen. Deze biedt enige bescherming tegen prijsstijgingen en niet op tijd kunnen opleveren omdat bouwmaterialen niet tijdig worden geleverd.
Tien procent duurder
Door de gestegen brandstofprijzen en de fors hogere prijzen voor zo ongeveer alle grondstoffen is een huis of kantoor in februari minstens 10%duurder dan in februari 2021. Beton, hout, glas, isolatiemateriaal, alles is fors in prijs gestegen. Ook de overheid merkt dat de prijzen stijgen. De gemeente Terneuzen heeft plannen voor de bouw van een aantal nieuwe scholen. In 2020 werden de kosten geschat op zo’n 45 miljoen euro. Inmiddels houdt de gemeente rekening met fors hogere kosten. Geen verrassing, zegt verantwoordelijk wethouder Frank van Hulle, maar de kosten stijgen nu wel erg hard. Het is hoogst onzeker of de plannen kunnen doorgaan.
Schaarste dreigt na de zomer
De komende maanden kan er wellicht nog wel gebouwd worden, want veel bedrijven hebben voorraden aangelegd. Wijs geworden na de uitbraak van corona waardoor leveringen ineens stil kwamen te liggen. Maar als de aanvoer van hout en staal en andere grondstoffen uit Oost-Europa ook na de zomer nog niet of nauwelijks plaatsvindt dan zullen er zeker grote problemen ontstaan, zo verwachten deskundigen. Particulieren die een nieuwbouwhuis hebben gekocht merken daar niets van, hun prijs ligt vast. Maar de woning kan wel veel later worden opgeleverd omdat er geen materialen zijn. En de bouwer schiet er uiteraard fors bij in als de grondstofprijzen hoog zijn en blijven.
Bron: Het Financieele Dagblad