Steeds minder woningen met slecht energielabel
24 maart 2025
Slechts 13,6 procent van woningen bungelt nog onderaan
Op papier lijkt het de goede kant op te gaan met de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad. Slechts 13,6 procent van de woningen heeft nog energielabel D of lager. Dat klinkt als een stevige stap in de goede richting. In absolute aantallen gaat het om ongeveer 1,12 miljoen woningen van het totaal van ruim 8,2 miljoen. Niet slecht, zou je zeggen.
Zoom je verder in op de cijfers, dan zie je dat 5,9 procent van de woningen energielabel D heeft, en 7,7 procent bungelt daar zelfs nog onder met label E, F of G. Dat staat in schril contrast met het positieve nieuws dat bijna 2 miljoen woningen – zo’n 24 procent – al een energielabel A of hoger op zak hebben. Nederland lijkt dus aardig op stoom te komen. Of toch niet helemaal?
Ministerie zet druk op eigenaren van huurwoningen
De overheid wil duidelijk vaart maken. Minister Mona Keijzer kondigde onlangs nieuwe minimumeisen aan voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met energielabel E, F of G hebben tot 1 januari 2029 om hun vastgoed minimaal op energielabel D te krijgen.
Een flinke opgave, zeker voor beleggers en verhuurders met een grotere vastgoedportefeuille. Maar wie op tijd begint, kan het traject beheersbaar houden – en tegelijk profiteren van waardevermeerdering, aantrekkelijkere financieringsvoorwaarden en hogere huurinkomsten. Want wie niet meebeweegt, kan straks weleens met leegstand of boetes te maken krijgen.
Het energielabel blijft nog vaak een raadsel
Toch is er nog een ander probleem: van bijna 4 op de 10 woningen is het energielabel onbekend. In totaal gaat het om maar liefst 37,4 procent van het woningaanbod. Dat maakt het lastig om een volledig beeld te krijgen van hoe Nederland er écht voor staat.
Voor vastgoedprofessionals ligt hier een duidelijke kans. Of je nu werkt aan portefeuilleanalyses, verduurzamingsplannen of investeringsstrategieën: een actueel en compleet overzicht van de energielabels in je portefeuille wordt steeds belangrijker. Zeker nu er ook aan wet- en regelgeving verder wordt gesleuteld.
Bron: cobouw.nl