Snel af van Russisch gas? Nederland moet zuiniger zijn met energie
14 maart 2022
Sinds Rusland besloot om Oekraïne binnen te vallen laait de discussie weer op over de vraag of Nederland nog wel afhankelijk moet zijn van Russisch gas. We kunnen voorlopig nog niet zonder, zegt de regering. Maar hoe komt dat? Dat komt onder andere omdat Nederlanders nog steeds niet zuinig zijn met gas en stroom.
Eenvoudige maatregelen om te besparen
Een ingrijpende renovatie van de woning is echt niet nodig om direct op gas en stroom te kunnen besparen. Vervang gloeilampen door Ledlampen. Plak tochtstrips op plaatsen waar de wind vrij je huis in kan waaien. Daarnaast kan er, zeker door bedrijven, fors worden bezuinigd op verlichting. Het is echt onzin om lampen ’s nachts te laten branden als er niemand aanwezig is. Deze tips geeft Suze Gehem van De Groene Grachten, een bedrijf dat advies geeft aan ondernemers en huishoudens over verduurzamen. En die thermostaat kan echt wel een graadje lager, in sommige gevallen zelfs meer dan 1, zegt Suze. Met dit soort simpele acties kan 10 tot soms wel 25% energie worden bespaard.
De overheid doet te weinig
Experts zijn het erover eens: de Nederlandse overheid heeft jarenlang te weinig gedaan om aan te zetten tot zuinig zijn met energie. Stroom en ook aardgas waren goedkoop, dus waarom zou je zuinig doen? Nu de gasprijs de pan uit rijst en de discussie oplaait over de wenselijkheid van Russisch gas is de opinie ineens heel anders. Het wordt tijd dat het kabinet een persconferentie geeft over energie besparen, zeggen de deskundigen.
Importverbod niet haalbaar
De VS kwam begin maart 2022 met een vergaande maatregel: Per direct mag er geen gas en olie meer uit Rusland worden geïmporteerd. Europa zou dat ook wel willen, maar dat is niet haalbaar. Europese landen zijn voor 30 tot 40% van hun olie en gas simpelweg afhankelijk van Rusland. Wel werd een plan gepresenteerd om de import van Russisch gas binnen een jaar fors te verminderen. Vaak wordt gedacht dat kleine stappen niets opleveren. Maar het Internationaal Energieagentschap berekende dat we in Europa jaarlijks 10 miljard kuub gas minder nodig hebben wanneer in alle gebouwen de temperatuur met 1 graad zou dalen.
Amsterdam gaat in overleg met ondernemers
De gemeente Amsterdam gaat op korte termijn in overleg met ondernemers in de stad om te bespreken hoe er energie kan worden bespaard. Het initiatief hiervoor ligt bij GroenLinks wethouder Marieke van Doorninck (Energie). Bij ondernemers is de noodzaak om zuinig te zijn met energie geen hoofdzaak. Vaak betalen ze een huurprijs inclusief stookkosten waardoor zuinig zijn niet direct iets oplevert. Daar komt bij dat als bedrijven al zelf de energiekosten betaalden, ze een afweging maakten. Isolatie betekende een forse investering. Energie was goedkoop. Dus de noodzaak ontbrak. Nu de prijzen voor energie stijgen gaan ondernemers en vastgoedeigenaren daar hopelijk snel anders overdenken.
Bron: Het Financieele Dagblad