Voor het kantoor van de toekomst heb je geen toegangspas meer nodig. De deuren zwiepen automatisch open omdat je gezicht herkent wordt door een scanner. Via een app zie je niet alleen welke werkplekken beschikbaar zijn, maar ook op welke plek de zuurstofkwaliteit het beste is. De intensiteit en de kleur van het licht past zich aan als personeel indut. Heb je weinig bewogen, krijg je een melding dat je moet bewegen of gaat het bureau omhoog zodat je staand verder kan werken.

Ook schoonmakers weten met een blik op hun app op welke plekken ze moeten schoonmaken. En worden er geen toiletten schoongemaakt die niet zijn gebruikt. 15 jaar geleden klonk het als science fiction, maar inmiddels begint het in te burgeren.

Gelukkige werknemers, betere prestaties

Kantoren moeten een gezond werkklimaat bieden, mensen moeten zich er goed voelen. Als mensen gelukkig zijn, presteren ze namelijk beter. Dit alles zorgt voor een stille revolutie in de vastgoedmarkt. Bestaande partijen zijn genoodzaakt hun verdienmodellen hierop aan te passen.

De tijd dat vastgoedeigenaren achterover konden leunen en de huur te incasseren is voorbij. Huurders moeten met allerlei diensten en voorzieningen tevreden gehouden worden. Daarnaast wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe huurvormen zoals ‘pay per use.’ Een bedrijf betaalt dan alleen voor de ruimtes die ook daadwerkelijk worden gebruikt.

Bij veel bedrijven wordt zelfs op de drukste dagen zo’n 30% van het gemiddelde kantoor niet gebruikt. Vergaderruimtes staan leeg, mensen werken buiten de deur of zijn een dag vrij, dat tikt al snel aan. Kantoren kunnen dus veel efficiënter worden gebruikt. Als de bezetting op een dag maar 50% is, dan kunnen bedrijven afdelingen of vleugels van het gebouw sluiten en flink besparen op energie en schoonmaakkosten et cetera.

Privacy

Bij de dataverzameling gaat het om de exploitatie te verbeteren. De meeste partijen werken dan ook met geanonimiseerde data, geen informatie over individuele werknemers. Verzamelde informatie wordt automatisch versleuteld en naar de cloud gestuurd. Het is dan onmogelijk om te herleiden om wie het gaat.

Aanbevolen opleiding

Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Introductieles Business Case voor Vastgoedontwikkeling
Kernmodule Business CaseEen heldere Business Case is een voorwaarde voor het starten van een project.
VastgoedwaardeEen belangrijke doelstelling van vastgoed is dat het toegevoegde waarde creëert voor de (eind)gebruikers en voor alle deelnemers in de keten van het bouw- en beheerproces.
Opbrengsten en kostenInzicht in de waarde van vastgoed en in de exploitatie (zowel kosten als opbrengsten) is een voorwaarde voor het nemen van goede investeringsbeslissingen.
RisicomanagementHet doel van risicobeheersing is niet enkel om deze ongewenste gebeurtenissen te benoemen, maar ze ook te kwantificeren en er vervolgens beheersmaatregelen voor te treffen.
ConceptontwikkelingIn de module Conceptontwikkeling wordt gewerkt vanuit een filosofie waarin het samenbrengen van de functionele behoeften en de vormgeving centraal staat. Vanuit deze relatie wordt gewerkt aan sterke concepten voor een succesvolle ontwikkeling.
Projectmanagement Prince2TM BCVGOProjectmanagement is de verantwoordelijkheid neerleggen waar deze thuishoort en van elke werknemer of onderaannemer kwaliteit eisen. Een juiste contractvorm in combinatie met goed georganiseerde audits bevat incentives om het werk in één keer goed te doen.
Ontwerp- en bouwprocesNadrukkelijk wordt aandacht gegeven aan Bouw Informatie Management Systemen (BIM), het Programma van Eisen (PvE) en een Programma van Wensen (PvW).
CommunicatieDe eindkwaliteit van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de aansluiting tussen de gevraagde en de geleverde prestaties, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt.
HerontwikkelingDe haalbaarheid van vastgoedconcepten in bestaand vastgoed is afhankelijk van de markt en de kosten van transformatie.
Publiek- en privaatrechtDe cursist leert methoden om snel te inventariseren in hoeverre het ontwerp of gebouw(complex) voldoet aan gestelde wet- en regelgeving.

Ook interessant


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Exploitatiemanagement & Smart buildings

De aanpak van het vastgoed op tactisch niveau. Om de exploitatie en het beheer van het vastgoed goed aan te kunnen sturen, is een ’Vastgoedkader' nodig waarin de gewenste toestand van het vastgoed is beschreven. Aandacht wordt besteed aan het bepalen van kritische succesfactoren om te komen tot een rendabele verantwoorde exploitatie van het vastgoed.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: