Slimme gebouwen

8 mei 2018

Voor het kantoor van de toekomst heb je geen toegangspas meer nodig. De deuren zwiepen automatisch open omdat je gezicht herkent wordt door een scanner. Via een app zie je niet alleen welke werkplekken beschikbaar zijn, maar ook op welke plek de zuurstofkwaliteit het beste is. De intensiteit en de kleur van het licht past zich aan als personeel indut. Heb je weinig bewogen, krijg je een melding dat je moet bewegen of gaat het bureau omhoog zodat je staand verder kan werken.

Ook schoonmakers weten met een blik op hun app op welke plekken ze moeten schoonmaken. En worden er geen toiletten schoongemaakt die niet zijn gebruikt. 15 jaar geleden klonk het als science fiction, maar inmiddels begint het in te burgeren.

Gelukkige werknemers, betere prestaties

Kantoren moeten een gezond werkklimaat bieden, mensen moeten zich er goed voelen. Als mensen gelukkig zijn, presteren ze namelijk beter. Dit alles zorgt voor een stille revolutie in de vastgoedmarkt. Bestaande partijen zijn genoodzaakt hun verdienmodellen hierop aan te passen.

De tijd dat vastgoedeigenaren achterover konden leunen en de huur te incasseren is voorbij. Huurders moeten met allerlei diensten en voorzieningen tevreden gehouden worden. Daarnaast wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe huurvormen zoals ‘pay per use.’ Een bedrijf betaalt dan alleen voor de ruimtes die ook daadwerkelijk worden gebruikt.

Bij veel bedrijven wordt zelfs op de drukste dagen zo’n 30% van het gemiddelde kantoor niet gebruikt. Vergaderruimtes staan leeg, mensen werken buiten de deur of zijn een dag vrij, dat tikt al snel aan. Kantoren kunnen dus veel efficiënter worden gebruikt. Als de bezetting op een dag maar 50% is, dan kunnen bedrijven afdelingen of vleugels van het gebouw sluiten en flink besparen op energie en schoonmaakkosten et cetera.

Privacy

Bij de dataverzameling gaat het om de exploitatie te verbeteren. De meeste partijen werken dan ook met geanonimiseerde data, geen informatie over individuele werknemers. Verzamelde informatie wordt automatisch versleuteld en naar de cloud gestuurd. Het is dan onmogelijk om te herleiden om wie het gaat.