Schiphol benadeeld door miljoenenfraude vastgoedafdeling

28 augustus 2017

Bron: NRC Handelsblad

Schiphol denkt dat zij voor miljoenen is opgelicht door vervalsingen van declaraties vanuit de vastgoedafdeling. Ook kampt de luchthaven met achterstallig en slecht uitgevoerd onderhoud aan diverse kantoren en gebouwen.

De fraude kwam aan het licht bij het energie- en installatiebedrijf Engie, dat het technisch onderhoud van een aantal grote complexen op Schiphol verzorgt. In mei 2016 kwam naar buiten hoe een collega, een manager van Schiphol Real Estate en een onderaannemer verantwoordelijk waren voor manipulatie van de administratie. Na verhoor werden de werknemers ontslagen en de aannemer werd werkzaamheden op de luchthaven, in welke vorm dan ook, ontzegd. Schiphol deed aangifte.

Met de opbrengsten werden privé-verbouwingen en -uitgaven gefinancierd. Vastgoedmanagers van Schiphol en ingehuurde aannemers vroegen om geld of gunsten in ruil voor opdrachten en goede verstandhouding. Dit blijkt uit onderzoek van NRC. De gebruikte financiële constructies om dergelijke praktijken te verhullen zijn in de Schiphol-administratie nauwelijks te achterhalen.

Datzelfde geldt ook voor het onderhoud op Schiphol. Uit documenten van de gemeente Haarlemmermeer is gebleken dat hiermee laks is omgegaan. Volgens betrokkenen hangt dit samen met gebrekkige technische kennis bij de vastgoedafdeling van Schiphol. De luchthaven deed de afgelopen vijf jaar twee keer aangifte en bepleit dat er geen sprake is van stelselmatige fraude. Engie heeft de betrokken medewerker ontslagen.