Sustainer Homes is een jong architectenbureau dat ervan overtuigt is dat onze manier van bouwen radicaal anders moet. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten we duurzaam bouwen. Elk niet duurzaam gebouwd huis of kantoor is zonde, dat staat 50 jaar lang energie te verslinden. Ze kwamen er  achter dat schaalbaarheid essentieel is voor hun succes.

Nieuwe generatie duurzaam bouwen

De missie van de Utrechtse start-up is door een ideologie gedreven, maar de weg naar deze ideologie is commercieel, aldus een van drie oprichters Gert van Vugt. Sustainer Homes wil voor zo veel mogelijk mensen duurzame woningen en kantoren neerzetten. Nul-op-de-meter, maar ook ruimte voor keuzes in indeling, façade en verlichting. Vorig jaar hebben ze tien vrijstaande woningen als puzzelstukjes in elkaar gezet in Almere.

Nieuwe productietypen

Het bedrijf zet in op Prefab bouwen met nieuwe productietechnieken. Zo produceren ze duurzaam plaatmateriaal dat nauwkeurig computergestuurd is gefreesd. Dit materiaal vormt de belangrijkste bouwsteen. Het volledige ontwerpproces is gestandaardiseerd en geautomatiseerd.

Schaalbaarheid als unieke positie

Voorheen richtte de Utrechtse start-up zich op de productie van bouwpakketten voor duurzame woningen, nu zien ze zichzelf als leverancier van bouwinformatie. Gaandeweg kwamen ze erachter dat hun kracht zat in het vormgeven en managen van de bouwinformatiestroom. Het bouwen wordt door partners gedaan, die ontvangen alles wat ze nodig hebben aan werkvoorbereiding en -tekeningen vanuit het computermodel. Verder krijgen ze het pakket van gefreesd plaatmateriaal, voorzien van QR-codes en een handleiding die doet denken aan de IKEA. De schaalbaarheid maakt de positie van Sustainer Homes uniek.

De woningen zijn ongeveer even duur als reguliere bouw, maar er is veel meer vrijheid in het ontwerpproces. Bovendien zijn de woningen vrijstaand en voorzien van een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen. Een woning van circa 150 vierkante meter, inclusief grond, kost ongeveer € 250.000.

Uitbreiden tot buitenlands avontuur

Dit jaar hoopt het bedrijf tussen de 50 en 100 woningen duurzaam te bouwen. Verder lopen er samenwerkingen met gemeentelijke opdrachtgevers en woningcorporaties. Zo liggen er plannen voor een ‘circulair appartementencomplex’. De omzet verdubbelde in 2017 naar ruim € 1,3 miljoen, de verwachting is dat deze eind 2018 € 2 miljoen zal zijn. Van Vugt denkt al aan een buitenlands avontuur, maar eerst moet nog beter nagedacht worden hoe klanten het beste aangetrokken kunnen worden. Zo wordt er nagedacht over andere architecten die gebruik kunnen maken van het systeem en nieuwe aannemers de vruchten laten plukken van de werkwijze.

Het mooie aan dit alles is dat het duurzaam bouwen op deze manier competitief is met reguliere bouw. Het voorlopig ontwerp kan variëren en voor het definitieve ontwerp wordt een vaste prijs gesteld, afhankelijk van de oppervlakte. De rol van ‘informatiemakelaar’ die Sustainer Homes inneemt is een juiste.

Bron: Het Financieele Dagblad

Aanbevolen opleiding

Business Case voor Vastgoedontwikkeling

In de hedendaagse vastgoedmarkt is stilzitten geen optie. Tijdens deze opleiding leert u over de nieuwste trends, waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling, creativiteit en procesinnovatie. U leert om integraal vastgoedprojecten te realiseren en te verbeteren. Harder werken is eindig, slimmer werken is oneindig.

Toon modules Ga naar de opleiding >>
Introductieles Business Case voor Vastgoedontwikkeling
Kernmodule Business CaseEen heldere Business Case is een voorwaarde voor het starten van een project.
VastgoedwaardeEen belangrijke doelstelling van vastgoed is dat het toegevoegde waarde creëert voor de (eind)gebruikers en voor alle deelnemers in de keten van het bouw- en beheerproces.
Opbrengsten en kostenInzicht in de waarde van vastgoed en in de exploitatie (zowel kosten als opbrengsten) is een voorwaarde voor het nemen van goede investeringsbeslissingen.
RisicomanagementHet doel van risicobeheersing is niet enkel om deze ongewenste gebeurtenissen te benoemen, maar ze ook te kwantificeren en er vervolgens beheersmaatregelen voor te treffen.
ConceptontwikkelingIn de module Conceptontwikkeling wordt gewerkt vanuit een filosofie waarin het samenbrengen van de functionele behoeften en de vormgeving centraal staat. Vanuit deze relatie wordt gewerkt aan sterke concepten voor een succesvolle ontwikkeling.
Projectmanagement Prince2TM BCVGOProjectmanagement is de verantwoordelijkheid neerleggen waar deze thuishoort en van elke werknemer of onderaannemer kwaliteit eisen. Een juiste contractvorm in combinatie met goed georganiseerde audits bevat incentives om het werk in één keer goed te doen.
Ontwerp- & bouwproces en kwaliteitsborgingNadrukkelijk wordt aandacht gegeven aan Bouw Informatie Management Systemen (BIM), het Programma van Eisen (PvE) en een Programma van Wensen (PvW).
CommunicatieDe eindkwaliteit van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de aansluiting tussen de gevraagde en de geleverde prestaties, waarbij communicatie een belangrijke rol speelt.
HerontwikkelingDe haalbaarheid van vastgoedconcepten in bestaand vastgoed is afhankelijk van de markt en de kosten van transformatie.
Publiek- en privaatrechtDe cursist leert methoden om snel te inventariseren in hoeverre het ontwerp of gebouw(complex) voldoet aan gestelde wet- en regelgeving.

Ook interessant


Opleiding Vastgoedmanagement

Deze opleiding biedt u een helder, integraal denk- en werkmodel om uw vastgoedportefeuille optimaal te exploiteren. De vele facetten van vastgoedmanagement passeren de revue. Daarnaast gaat deze opleiding in op nieuwe ontwikkelingen als Big Data & Internet of Things en welke mogelijkheden deze bieden voor de vastgoedmanager.


Innovatie & Design thinking

Innovaties kunnen op veel verschillende manieren en onderdelen worden bedacht en ingevoerd. De verschillende onderdelen kunnen onderverdeeld worden in incrementele -en radicale innovaties.


Op de hoogte blijven over het vakgebied?

Wij vatten het vastgoednieuws uit diverse media voor u samen en signaleren de belangrijkste vastgoedtrends. Schrijf u in onze nieuwsbrief: