Royal HaskoningDHV doet goede zaken met klanten die willen verduurzamen
28 maart 2022
Verduurzaming was al een ‘hot item’ maar is vanwege de fors gestegen brandstofprijzen en de oorlog in Oekraïne nog actueler geworden. Advies- en ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV kan de aanvragen voor opdrachten daardoor maar amper aan. De jaarcijfers van het bedrijf zien er dan ook goed uit. Maar ceo Erik Oostwegel waarschuwt dat de ontwikkelingen niet sneller kunnen dan ze nu gaan. De wil is er, maar bepaalde processen kosten nu eenmaal tijd. Ook de wens om versneld niet meer afhankelijk te zijn van gas uit Rusland speelt daarbij een grote rol.
Nieuwe ontwikkelingen in de steigers
Verduurzaming staat bij veel bedrijven en organisaties hoog op de agenda. De overstap naar duurzame energie, productie van (groene) waterstof en het gebruik van vloeibaar gas uit andere landen dan Rusland kunnen zich verheugen in groeiende belangstelling. Royal HaskoningDHV is actief op deze terreinen en dat houdt in dat het bedrijf over opdrachten niet te klagen heeft. Naast direct advies aan bedrijven wordt Royal HaskoningDHV ook ingeschakeld om strategieën uit te werken voor het aanleggen van zonneparken, windparken en warmtenetten. Shell en de Gasunie werken aan een manier om met behulp van windparken groene waterstof te produceren in Groningen. Ook bij dit project is Royal HaskoningDHV betrokken.
Brede samenwerking noodzakelijk
Oostwegel wijst er op dat er op brede schaal moet worden samengewerkt om uiteindelijk fossiele brandstoffen vaarwel te kunnen zeggen. Zo moeten er flink meer windparken worden gebouwd, onder andere op zee. In de toekomst moet er meer rendement gehaald worden uit zonne-energie die op ramen en gevels wordt gesprayd. Nu nog toekomstmuziek, maar er komt een tijd dat we in Nederland dit soort energie nodig hebben om in de behoefte van mensen en bedrijven te kunnen voorzien. Ingenieursbureaus worden ingeschakeld bij alle processen die daarmee te maken hebben. Dit is duidelijk te merken aan de winst over 2021.
5% meer omzet
De omzet bij Royal HaskoningDHV steeg in 2021 met 5% naar 619 miljoen euro. Het operationele resultaat steeg naar 30,9 miljoen, een toename van 9%. Over 2021 keert het bedrijf 11,4 miljoen euro uit aan winstdeling aan de medewerkers, een toename van 2 miljoen. Cfo Jasper de Wit kijkt terug op een zeer goed jaar. Bij de divisie software business groeide met 59%. Deze tak maakt nog geen winst, maar de groei is essentieel. Zo ontwikkelt Royal HaskoningDHV software die het voor verzekeraars en banken mogelijk maakt om klimaatrisico’s in te schatten. Vooral het risico voor overstromingen is in Nederland groot zoals duidelijk werd toen er vorig jaar zomer in Limburg forse overstromingen waren met veel schade. Verzekeraars kunnen op die manier premies beter vaststellen of klanten adviseren bij het nemen van maatregelen om problemen te voorkomen.
CO2 neutraal in 2030
Behalve anderen adviseren wil Royal HaskoningDHV ook zelf een bijdrage leveren aan verduurzaming. Vanaf 2030 wil het bedrijf CO2 neutraal kunnen draaien. Zo kunnen medewerkers deels thuis blijven werken en is het de bedoeling om minder te gaan vliegen voor overleg met buitenlandse klanten. Reisafstanden tot 700 kilometer worden in principe per trein afgelegd en er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van video vergaderen.
Bron: Het Financieele Dagblad