Rijken der aarde strijken massaal neer in Dubai
7 november 2022
De vastgoedmarkt in Dubai beleeft gouden tijden. Het land, dat onderdeel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten heeft grote aantrekkingskracht op de rijken der aarde. Zo kocht een miljardair uit India er een huis voor zijn zoon van 80 miljoen dollar. Dezelfde man betaalde in oktober 2022 het dubbele voor een nog grotere villa, gelegen op het eiland Palm Jumeirah.
Dubai in trek bij diverse groepen
Dubai staat in de belangstelling van de vastgoedmarkt. De kopers zijn heel divers. Opvallend veel rijke Russen strijken er neer. Ze willen hun geld veilig stellen na de inval van Rusland in Oekraïne en de daarbij behorende sancties. Maar ook investeerders in olie hebben geld genoeg voor een fraai optrekje op een zonnig eiland. Uit de transacties blijkt dat er in 7 op de 10 gevallen contant wordt afgerekend. Als gevolg van de grote belangstelling zijn de prijzen in het hoogste segment in 2022 met zo’n 70% gestegen. Ter vergelijking: in steden als Londen, Parijs en New York stegen de prijzen met percentages onder de 10%. Zorgen zijn er ook over de ontwikkelingen in Dubai. De Financial Action Task Force (FATF) heeft het land op de ‘grijze lijst’ gezet. Er zijn vermoedens dat met de aankoop van vastgoed illegaal verkregen geld wordt witgewassen.
Maatregelen tegen criminaliteit
Na de waarschuwing door de FATF kondigden de VAE aan dat de maatregelen tegen financiële criminaliteit worden aangescherpt. In 2021 werd ruim 600 miljoen dollar in beslag genomen in de strijd tegen witwassen. Ook werkt het land aan verbeterde wet- en regelgeving voor de vastgoedmarkt in Dubai. Nu al moeten alle transacties met vastgoed worden gemeld bij een officiële instantie. Daarbij moet worden aangegeven of de koopsom is betaald in cryptomunten of in contanten indien van toepassing. Openheid is er echter niet. Het Dubai Land Department, waar alle vastgoedtransacties worden geregistreerd, geeft geen informatie over de identiteit van kopers. Critici wijzen er echter op dat de regering van Dubai groot belang heeft bij de internationale interesse in vastgoed. Dit levert immers groot economisch voordeel op. De kans dat de handel in vastgoed echt transparant wordt is dus niet zo groot, is de verwachting.
Visum voor 10 jaar
Wie zich in Dubai wil vestigen krijgt een visum voor 10 jaar. Op die manier trok het land in 2021 duizenden miljonairs aan. Om het de nieuwe inwoners naar de zin te maken worden er hervormingen doorgevoerd. Dubai scoort goed als het gaat om criminaliteit, die is er zeer laag. Het is niet vreemd dat mensen met geld hun heil zoeken in Dubai. Het land kent namelijk geen inkomstenbelasting. Wie er een huis koopt betaalt alleen eenmalig 4% overdrachtsbelasting.
Daar willen velen het politieke klimaat – een alleen heersende monarch – en de verzengende hitte in de zomer – met temperaturen tot boven de 45 graden – wel voor lief nemen. Economisch is het echter lang niet altijd feest in Dubai. De huizenmarkt kent hoge pieken maar ook diepe dalen. Zo daalden de huizenprijzen in 2009 tijdens de kredietcrisis met gemiddeld 50%. Een paar jaar later moest buurland Abu Dhabi te hulp komen met een miljarden steunpakket om te voorkomen dat Dubai failliet ging. In 2014 belandde het land opnieuw in een crisis vanwege dalende olieprijzen.
Risico’s voor projectontwikkelaars
Projectontwikkelaars lopen wel degelijk risico. Veel luxe villa’s worden gebouwd met geleend geld. Nu de inflatie en ook de rente oploopt wordt het lastiger om die leningen terug te betalen. Maar niemand in Dubai lijkt zich daar echt zorgen om te maken. Ondanks waarschuwingen van internationale instanties als Moody’s. De coronapandemie zag niemand aankomen, dus het heeft geen zin om je zorgen te maken over mogelijke problemen, zo is de redenering. En als er problemen komen dan worden die wel weer opgelost, zoals dat in het verleden ook gebeurde.
Bron: Het Financieele Dagblad