Revolutionaire dakbedekking: volledig circulair zonder ‘virgin’ bitumen
20 februari 2025
Bitumen hergebruiken zonder kwaliteitsverlies
Hergebruik van bitumen is niet nieuw, maar tot nu toe lukte het niet om dakmembranen volledig zonder ‘virgin’ bitumen te produceren. De Belgische fabrikant Derbigum heeft daar nu verandering in gebracht met Novitumen: een dakmembraan waarbij het bitumenmengsel volledig uit gerecycled materiaal bestaat. Dit betekent een flinke stap vooruit voor circulaire bouwmaterialen.
Voorheen was nog 70 tot 75 procent nieuw bitumen nodig om de gewenste kwaliteit te halen. Dankzij een gepatenteerde technologie lukt het nu om oud bitumen van daken, snijresten van dakdekkers en afval uit de eigen fabriek te verwerken tot een volwaardig nieuw product. Alleen de toeslagstoffen zoals talkpoeder en de glasvlieswapening zijn nog niet gerecycled, maar de totale samenstelling bestaat voor 80 procent uit hergebruikte materialen.
Van afval naar waardevolle grondstof
De innovatie zit hem in het proces: ingezameld bitumen wordt vermalen, onder hoge druk en temperatuur gemicroniseerd en vervolgens met een speciale activator gereactiveerd. Wat precies in deze activator zit, blijft een goed bewaard geheim van Derbigum. Wat wel duidelijk is: het resultaat is een circulair dakmembraan zonder in te leveren op kwaliteit of duurzaamheid.
Derbigum is al langer pionier op het gebied van hergebruik en verwerkt jaarlijks zo’n 5.000 ton afvalbitumen. Met Novitumen zet het bedrijf een grote stap vooruit: het bespaart minstens 1 kilo ‘virgin’ bitumen per vierkante meter dakbedekking. Voor het dak van de Brusselse concertzaal Vorst Nationaal betekent dit een besparing van maar liefst 5.600 kilo fossiele grondstoffen. “De bestaande stad wordt onze belangrijkste grondstofbron. Wij schakelen letterlijk over op urban mining,” zegt Stefaan Valette van Derbigum.
Circulaire innovatie zonder meerprijs
Om de productie op te schalen, investeert Derbigum de komende twee jaar 5 miljoen euro in de uitbreiding van de fabriek in het Waals-Brabantse Perwez. Ondanks deze forse investeringen wordt verwacht dat Novitumen niet duurder zal zijn dan bestaand recyclingbitumen. “Maar wij concurreren niet op prijs,” benadrukt Valette. “Het draait bij ons om duurzaamheid en kwaliteit. Ons product gaat heel lang mee.”
De eerste daklaag waarin Novitumen is verwerkt, komt in juni op de markt. Tegen die tijd wordt ook het KOMO-certificaat voor Nederland verwacht. Stap voor stap schakelt Derbigum al zijn producten over op ‘virgin’-vrij bitumen. Naast België ziet het bedrijf vooral kansen in Nederland en Denemarken, waar duurzaamheid hoog op de agenda staat.
Bron: cobouw.nl