Regering zet meer druk op pandeigenaren om huurafspraken
9 april 2020
De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de detailhandel. Dit heeft geleid tot een probleem tussen pandeigenaren en winkeliers met betrekking tot de huur. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de druk opgevoerd om tot huurafspraken te komen.
Uitstel of verlagingen
De minister dreigt met ingrijpen wanneer het niet tot goede huurafspraken komt tussen de verschillende partijen. Bij voorkeur gaat het om landelijke afspraken die tot huurverlaging of huuruitstel leiden. Wanneer dit niet onderling kan worden gerealiseerd, wil de overheid hierop handelen.
Crisis voor winkeliers
De coronacrisis heeft de detailhandel flink in problemen gebracht. Winkelstraten worden al weken niet bezocht. De omzetten in winkel zijn tot het nulpunt gedaald. Willen winkeliers deze periode overleven, dan zullen andere belanghebbenden hier flexibel in moeten zijn. Hieronder vallen ook de verhuurders. Opvallend is ook dat veel vastgoedeigenaren bereidheid hebben getoond, maar flink schrikken van de hoge eisen van sommige winkelketens.
Samen een oplossing zoeken
Ook winkeliers en vastgoedeigenaren zien liever gezamenlijke huurafspraken ontstaan. Dit was bijvoorbeeld te zien in de gezamenlijke oproep om te stoppen met de juridische strijd die zich ontwikkelde. De koepelorganisaties gaan liever in dialoog met elkaar. Dit moet op korte termijn tot een advies leiden. De staatssecretaris en minister vinden dit te vrijblijvend.
Op zoek naar maatwerk
De gesprekken zijn inmiddels gaande. De vastgoedeigenaren zien het meest in huurafspraken op individueel niveau. Zij zien veel verschillen tussen de huurders. Het kabinet ziet hier echter te weinig in. De hoogte van de korting of de duur van het uitstel is weinig concreet. Zo komen geluiden over drie maanden naar buiten. Terwijl anderzijds ook ideeën over verschillende opties voor verschillende categorieën van huurbazen klinken.
Vrees voor het voortbestaan
Tjeerd Jegen van Hema schreef eerder de pandeigenaren al aan. Hij gaf aan dat de keten moet vrezen voor het voortbestaan in de huidige situatie. Volgens Jegen van Hema is een halvering van de huur in april en mei ten minsten nodig om te overleven. Dit idee wordt ook gedeeld door anderen. Zo denkt brancheorganisatie Inretail een ineenstorting van de achterban te zien. De omzetten zijn met 80 procent gekelderd. Inretail wil echter niet ingaan op de inhoud van de gesprekken.
Garantstaan voor huren
De minister kijkt ook naar andere mogelijkheden voor huurafspraken. Zo verkent hij de mogelijkheden om de staat garant te laten staan voor de huren. De gesprekken hierover verlopen tot op heden flink stroef. Vastgoedbeleggers zijn bang voor verlagingen in andere takken, ook de takken die goed draaien. Dit zou hen flinke schade kunnen toedoen.
De juiste huurafspraken
Het is voor alle partijen duidelijk dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid betreft. Zo stellen verschillende belangenorganisaties aan de onderhandeltafel. Er wordt echter wel gewaarschuwd voor generieke maatregelen. Een pensioenfonds is nu eenmaal iets anders dan de plaatselijke slager die ook één pand bezit voor de secundaire huurinkomsten.
Ingrijpen van het ministerie
Wanneer de partijen niet tot afspraken komen voor 20 april, dan kan het ministerie ingrijpen. Dit zou zelfs tot een noodwet kunnen leiden wanneer geen andere oplossing gevonden wordt. Toch lijkt de kans groot dat de onderhandelingen opnieuw op niets uitlopen. De emoties zijn sterk en de sessie verlopen allesbehalve soepel.
Gebrek aan vertrouwen
De winkeliers laten weten weinig vertrouwen in de situatie te hebben. Sommigen zouden EZK liever snel zien ingrijpen en zo de huurafspraken af te dwingen. Dit is ontstaan door de starre opstelling van een deel van de verhuurders. Beleggers vinden echter dat zij nu worden opgezadeld met de problemen van bijvoorbeeld Hema. Een bedrijf dat volgens hen door de vorige eigenaren vol schulden is gestopt en nu een multimiljardair als eigenaar heeft.
Bron: Het Financieele Dagblad