Raad van State zoekt versterking: bouwprojecten in de knel door juridische achterstand
21 november 2024
Meer bouwzaken, meer juristen
De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, werft actief extra juristen om de groeiende achterstanden bij bouwgerelateerde beroepsprocedures in te halen. In de afgelopen drie maanden zijn al 25 nieuwe juristen aangenomen, en het doel is om de komende maanden nog eens zoveel mensen aan te trekken. De focus ligt vooral op procedures rond woningbouw, omdat deze vertragingen grote gevolgen hebben voor de broodnodige nieuwbouw in Nederland.
Vertragingen zetten woningbouwambities onder druk
De urgentie is hoog: jaarlijks moeten er volgens overheidsdoelstellingen 100.000 nieuwe woningen bijkomen. Dit aantal wordt bij lange na niet gehaald. Naast stijgende bouwkosten en financieringsproblemen bij projectontwikkelaars, vormen trage vergunningverleningen en juridische procedures een belangrijke rem op de bouw. In 2023 kwamen maar liefst 2671 nieuwe zaken bij de Omgevingskamer van de Raad van State binnen, een forse stijging ten opzichte van 2020.
Snelle uitspraken voor woningbouwprocedures
Om de druk te verlichten, kondigde de Raad van State deze maand aan voorrang te geven aan zaken die betrekking hebben op woningbouw. Doel is om voor medio volgend jaar in 130 zaken een versnelde uitspraak te doen, wat de bouw van zo’n 65.000 woningen kan bespoedigen. Dit vraagt echter om extra juridische capaciteit, want de zaken worden steeds complexer, aldus woordvoerder Pieter-Bas Beekman.
Jonge juristen op de radar
Om nieuw talent aan te trekken, richt de Raad van State zich actief op masterstudenten en beginnende juristen. Zo organiseerde het instituut een open dag in het statige pand aan de Haagse Kneuterdijk om zichzelf als werkgever te profileren. Ook bezoeken jonge juristen van de Raad universiteiten om studenten te enthousiasmeren voor een loopbaan in het bestuursrecht.
Overheden in conflict over Zuidplaspolder
De stapeling van bezwaarprocedures komt niet alleen van burgers en bouwbedrijven. Ook overheden liggen steeds vaker met elkaar in de clinch over bouwplannen. Een opvallend voorbeeld is de Zuidplaspolder, waar 8000 woningen gepland staan in een van de laagstgelegen gebieden van Nederland. Het hoogheemraadschap Schieland en Rijkswaterstaat stapten naar de Raad van State vanwege zorgen over waterveiligheid en de kwaliteit van het bestemmingsplan. Deze conflicten zorgen ervoor dat de bouw in het gebied minstens een jaar is vertraagd.
Bron: fd.nl