PVV wil huurverlaging, maar stelt uitvoering uit

17 februari 2025

Veel discussie, maar geen directe actie

Protest tegen hoge huren in Berlijn, hoe zit dat in NederlandDe oproep van PVV-leider Geert Wilders om de huren te verlagen leidde woensdag tot stevige discussies in de Tweede Kamer. Wilders pleitte op X (voorheen Twitter) voor lagere huren, een lagere btw op boodschappen en een verlaging van de gasrekening. Dit zou volgens hem gefinancierd kunnen worden door een bankenbelasting, minder uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en het klimaatfonds.

Opmerkelijk genoeg steunde de PVV later die dag geen enkele motie van de oppositie om daadwerkelijk iets aan de huurprijzen te doen. Dit leverde hen kritiek op van zowel oppositiepartijen als coalitiegenoten. SP-Kamerlid Sandra Beckerman verwoordde het scherp: “Van gelul op X kun je de huur niet betalen.”

Oppositie en coalitie zien weinig daadkracht

GroenLinks-PvdA en SP beschuldigden de PVV ervan huurders ‘een rad voor ogen te draaien’. De partij stemde het afgelopen jaar consequent tegen voorstellen om huren te verlagen. Na de uitlatingen van Wilders op X probeerde Beckerman de PVV alsnog te overtuigen om haar motie te steunen om de maximale huurverhoging van 5% per 1 juli te verlagen. Zonder steun van de PVV maakt deze motie echter geen kans.

Volgens de PVV is het nu niet het moment om financiële maatregelen te nemen. Kamerlid Jeremy Mooiman gaf aan dat de partij geen steun geeft aan voorstellen die het budgettair kader beïnvloeden. Volgens hem moeten beslissingen over huurbeleid pas bij de voorjaarsnota worden genomen, wanneer de plannen voor de begroting van 2026 vorm krijgen. Dat antwoord schoot bij CDA-Kamerlid Derk Boswijk in het verkeerde keelgat: “Ik heb nog nooit zo’n onsamenhangend verhaal gehoord.”

Huurverhogingen en woningbouw in de knel

Het uitstellen van maatregelen betekent dat het waarschijnlijk te laat is om de huurverhoging per 1 juli nog af te wenden. Woonminister Mona Keijzer (BBB) bevestigde dat daar uiterlijk eind februari duidelijkheid over moet zijn. Een verhoging van de huurtoeslag is nog wel een optie, maar ook daar moet financiering voor worden gevonden.

Binnen de coalitie bestaat daarnaast bezorgdheid over de impact van huurverlagingen op woningbouw. VVD en BBB waarschuwen dat lagere huren leiden tot minder investeringsruimte voor nieuwbouw en onderhoud. Ook Keijzer benadrukt dat corporaties huurverhogingen nodig hebben om te kunnen bouwen. De afspraak uit de Woontop om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren, is al jaren niet gehaald, en verdere beperkingen op huurinkomsten maken dit doel niet makkelijker te bereiken.

De PVV blijft erbij dat huurverlaging en nieuwbouw ‘hand in hand kunnen gaan’, maar stelt concrete maatregelen voorlopig uit. Of huurders daar iets aan hebben, blijft de vraag.

Bron: fd.nl