De prijs van een koopwoning steeg in 20 jaar niet zo hard als in 2021
1 februari 2022
Eind januari kwamen het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek met berekeningen van de stijging van de huizenprijzen in 2021. Hieruit blijkt dat een koopwoning in dat jaar gemiddeld iets meer dan 15% duurder is geworden dan in 2020. Het was voor het laatst in 2000 dat de huizenprijzen met eenzelfde percentage stegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de laatste maanden van 2021 rezen de huizenprijzen de pan uit. In december 2021 was een koophuis 20,4% duurder dan in december 2020. Een dergelijke stijging is door het CBS niet geconstateerd sinds dit soort cijfers worden bijgehouden (1995).
€ 396.848 gemiddelde koopprijs
Wie anno 2022 op zoek gaat naar een koophuis betaalt daarvoor gemiddeld € 396.848 en dat is dan exclusief de eventuele kosten koper. Als oorzaken voor de forse stijging van de huizenprijzen in 2021 kunnen verschillende oorzaken worden aangevoerd. Allereerst de nog steeds historisch lage rente. Hierdoor kunnen huizenkopers veel meer lenen dan enkele jaren geleden. De uitbraak van Covid-19 heeft ongetwijfeld ook een bijdrage geleverd. Vakanties, uitstapjes, concerten, etentjes, het kon allemaal niet doorgaan. Het geld dat daaraan besteed werd is wellicht nu gestoken in de aankoop van een woning.
Krapte op de huizenmarkt
De krapte op de huizenmarkt speelt uiteraard ook een rol. In 2021 werden 4% minder woningen verkocht dan in 2020. Kopers hebben sowieso al het idee dat ze boven de vraagprijs moeten bieden om in aanmerking te komen voor een huis. Dit psychologische effect drijft de prijzen eveneens op. In 2020 stegen de huizenprijzen over het hele jaar genomen nog met 7,8%. Dat betekent dat de stijging in 2021 een verdubbeling is.
Regionale verschillen
Kijkend naar de prijzen in Nederland zit er wel wat verschil in de stijging van de huizenprijzen in 2021. In Limburg was de stijging het laagst met gemiddeld 13,5%. Wie op zoek gaat naar een woning in Flevoland is het duurst uit, daar was de stijging in 2021 maar liefst 19,2%. Dit wil overigens niet zeggen dat woningen in Flevoland het duurst zijn in heel Nederland. Die ‘eer’ valt nog steeds te beurt aan de grote steden, met Amsterdam op de eerste plaats. Toch is daar de stijging lager dan het landelijk percentage. Alleen in Utrecht werden huizen 16% duurder, wat dus meer is dan het landelijke percentage. Daar moet natuurlijk wel bij worden gezegd dat de huizenprijs in Amsterdam en ook in andere populaire grote steden al enorm hoog is.
Bron: Het Financieele Dagblad