Prefab-wolkenkrabbers uit China: elf verdiepingen in 28 uur

23 oktober 2024

In slechts 28 uur werd een elf verdiepingen tellend gebouw neergezet. Het Chinese bedrijf Broad, dat gespecialiseerd is in prefab-woningen, claimt hiermee een revolutionaire oplossing te hebben voor de woningnood, ook in Europa. Deze snelle bouwmethoden kunnen, volgens Broad, de Nederlandse woningmarkt voorgoed veranderen.

Prefab-woningen: containers met een twistHonderden bouwprojecten voor de zorg in Nederland

De prefab-woningen van Broad zijn geen gewone containers. Deze innovatieve modules worden zo ontworpen dat ze in elkaar geklapt kunnen worden voor transport. Vanuit hun fabriek in Changsha, China, worden deze woningen wereldwijd geëxporteerd, voornamelijk naar Zuidoost-Azië. De fabriek heeft een capaciteit van 2,7 miljoen vierkante meter per jaar, wat neerkomt op tienduizend vierkante meter per dag.

Duurzaamheid centraal bij Broad’s B-Core Slab

Broad’s pièce de résistance is het B-Core Slab, een lichtgewicht en duurzaam materiaal dat wordt gebruikt voor vloeren in de gebouwen. Het is brand- en aardbevingsbestendig en volgens het bedrijf duurzamer dan traditionele prefab-woningen van beton. Naast woningen denkt Broad ook aan toepassingen in wegen, windmolens en zelfs containerschepen. Deze innovatieve bouwmaterialen maken deel uit van hun grotere visie op duurzame ontwikkeling.

Tijdwinst en kostenbesparing

Het grootste voordeel van de prefab-methode van Broad is de tijdwinst. In 2015 bouwde het bedrijf een 57 verdiepingen tellende wolkenkrabber van 180.000 vierkante meter in slechts negentien dagen, iets wat internationaal veel aandacht trok. Deze bouwmethode, waarbij veel geautomatiseerd is, zorgt niet alleen voor snel resultaat, maar ook voor lagere arbeidskosten. Hoe hoger het gebouw, hoe voordeliger de prijs, stelt het bedrijf.

Zijn wolkenkrabbers de toekomst voor Nederland?

Hoewel Broad plannen heeft om ook in Europa door te breken, zoals in Londen en New York, is de vraag of deze wolkenkrabbers wel passen in Nederland. Zhang Yue, de CEO van Broad, ziet echter geen andere oplossing: “Nederland heeft weinig ruimte, en hoge gebouwen zijn onvermijdelijk als je de woningnood wilt oplossen. Lage bebouwing leidt tot enorme reistijden, zoals we zien in Japan. Nederland zal uiteindelijk ook de hoogte in moeten.”

B-Core Slab: onbekend, maar veelbelovend?

Het B-Core Slab, het roestvaststalen sandwichmateriaal dat centraal staat in Broad’s bouwconcept, is in Nederland nog weinig bekend. Toch beweert Broad dat dit materiaal tientallen keren goedkoper te produceren is dan bestaande honingraatpanelen. Of het echt de ultieme oplossing biedt, valt nog te bezien, maar het zou weleens een gamechanger kunnen zijn in de bouwsector.

Bron: cobouw.nl