Particuliere huizenbeleggers starten massaclaim tegen huurregels

16 oktober 2023

Particuliere huizenbeleggers hebben een massaclaim ingediend tegen de Nederlandse staat. De Stichting Fair Huur voor Verhuurders verzet zich tegen vorig jaar ingevoerde huurregels die de huren van veel woningen verlagen. De vastgoedbeleggers vinden dat dit beleid in strijd is met het eigendomsrecht en willen hun schade op de overheid verhalen.

Principiële zaakHet vaste huurcontract moet weer de norm worden

Toon Mans, Amsterdamse vastgoedbelegger en voorzitter van de stichting, noemt het een principiële zaak. De claim vertegenwoordigt zo’n vierhonderd beleggers met minstens 10,000 verhuurde woningen, waarvan velen fors inkomensverlies ervaren door de nieuwe huurregels. De totale geschatte schade bedraagt ‘miljarden euro’s’.

Verzet tegen overheidsbeleid

De massaclaim symboliseert het groeiende verzet van huizenbeleggers tegen het overheidsbeleid dat gericht is op betaalbare huren. Eerder werden al maatregelen genomen, zoals een vervijfvoudiging van de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers en een opkoopverbod in grote steden.

Impact van de WOZ-cap

De claim betreft de zogenaamde WOZ-cap, die beleggers beperkt. Sinds mei vorig jaar mogen verhuurders de WOZ-woningwaarde voor maximaal 33% meetellen in de berekening van het aantal punten van een huurwoning. Deze punten bepalen of een huis in de sociale sector met lagere huren valt, of in de vrije sector met markthuren.

Beleggers: maatregel gaat te ver

Beleggers vinden dat deze maatregel te ver gaat. De claimstichting schat dat de huurinkomsten voor veel woningen als gevolg van deze regel met 25% tot meer dan 50% zullen dalen. Beleggers zien de maatregel als disproportioneel en richten zich vooral op enkele wijken in Amsterdam en Utrecht.

Langdurige juridische strijd

Fair Huur start de zaak op basis van de massaclaimwet Wamca. Als de rechter beleggers gelijk geeft, wordt pas daarna de volledige schadevergoeding vastgesteld. De zaak kan jaren duren. Eerder procedeerde de stichting zonder succes tegen de overheid over het Nederlandse huurstelsel.

Bron: fd.nl