Overvolle orderboeken in de bouwsector, maar waar blijft het personeel?
5 november 2024
Bouwbedrijven zien hun orderboeken voller worden dan ooit. In september nam de werkvoorraad opnieuw toe, dit keer met een stijging van drie tiende maand naar een gemiddelde van 11 maanden. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) noemt deze ontwikkeling een “robuuste stijging” die bouwbedrijven goede vooruitzichten biedt voor de komende maanden.
Woningbouw en utiliteitsbouw in de lift
De toename van de werkvoorraad deed zich voor in alle deelsectoren. Zo steeg de werkvoorraad in de woningbouw naar 13,9 maanden, in de utiliteitsbouw naar 10,2 maanden en in de wegenbouw naar 7,4 maanden. Deze cijfers liggen aanzienlijk hoger dan de piek van 10,7 maanden die eerder in het voorjaar van 2023 werd bereikt. Dit duidt erop dat de bouwsector zich na een korte dip herstelt en nu sterk groeit.
Personeelstekort wordt steeds nijpender
Ondanks deze positieve orderontwikkelingen, blijft het vinden van voldoende personeel een groot probleem. Bijna 20 procent van de bouwbedrijven kampt met personeelstekorten, en in de grond-, weg- en waterbouwsector is dat zelfs 27 procent. Deze cijfers zijn aanzienlijk gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen de percentages nog op respectievelijk 7 en 11 procent lagen. De vraag naar bouwvakkers neemt snel toe, terwijl het aanbod beperkt blijft, waardoor de werkdruk in de sector verder toeneemt.
Voorzichtig optimisme over personeelsgroei
Ondanks de personeelskrapte, verwachten veel bouwbedrijven toch te kunnen groeien. Ongeveer 22 procent van de bedrijven voorziet een toename in het personeelsbestand in de komende drie maanden, terwijl slechts 2 procent verwacht werknemers te moeten laten gaan. Dit optimisme toont aan dat bouwbedrijven vertrouwen hebben in hun toekomstige groei, al blijft het onzeker hoe de sector het tekort aan vakmensen zal oplossen.
Bron: cobouw.nl