(Oud-)huurders Sugu naar de rechter
7 november 2017
In 2015 daalde Sugu neer in het havengebied van Rotterdam en omarmde de schoonheid van de oude industriële panden. Het moest een plek worden waar de circulaire economie een nieuwe maakindustrie zou worden en waar er ruimte moest zijn voor mensen die buiten het maakproces vallen. Ruim twee jaar na de start hebben verschillende huurders het gebied uit onvrede of met ruzie verlaten en dreigen verschillende partijen met juridische stappen.
‘no waste club’
De Fruithaven is een club die gevestigd is in een Sugu pand. Met een dak vol zonnepanelen en plastic bekers die ter plekke gerecycled worden met behulp van een 3D-printer moet het de duurzaamste dansclub worden van Nederland. Verschillende (oud-)huurders uiten echter kritiek op De Fruithaven. Een nachtclub zou niet passen bij de professionele uitstraling die ze hun bedrijven graag geven. Daarnaast verwijten (oud-)huurders de beheerder van Sugu van contractbreuk en zouden er nog veel onbetaalde facturen zijn. Om betalingen alsnog gedaan te krijgen, zijn twee partijen afgelopen week naar de rechter gestapt.
Investeren brengt rust
Een grote investeerder van Sugu, Transmare, verzorgde in 2015 het startkapitaal en verwierf 80% van de aandelen. Ook de gemeente Rotterdam heeft veel tijd en geld gestoken in het project. Zo heeft de gemeente fors geïnvesteerd in het gebruiksklaar maken van het pand. Alle mede-initiatiefnemers en -aandeelhouders hebben zich inmiddels uit de onderneming teruggetrokken en zijn er veel wisselingen onder de huurders. Een nieuwe investeerder zou de rust kunnen laten terugkeren in het havengebied.
Bron: Het Financieele Dagblad