Opnieuw uitstel voor de Omgevingswet vanwege grote risico’s met de ICT
31 oktober 2022
De invoering van de nieuwe Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Eerder was verantwoordelijk minister Hugo de Jonge eerder nog vast van plan deze datum te halen. De Eerste Kamer heeft echter een rapport over de ICT laten opstellen. Hieruit blijkt dat invoering gaat leiden tot ‘forse problemen’. Het Adviescollege ICT-toetsing, dat het advies aan de Senaat opstelde, is dan ook zeer kritisch. Aan de wet wordt al 12 jaar gewerkt. De Tweede Kamer ging eerder in 2022 wel akkoord.
Maatschappelijke risico’s
Het Adviescollege ITC doet geen uitspraak of invoering per 1 januari 2023 van de Omgevingswet wel of niet moet doorgaan. Maar als dit niet wordt uitgesteld moet er haast gemaakt worden met bepaalde processen omdat er anders grote maatschappelijke risico’s dreigen. Bouwbedrijven vrezen dat de woningbouw, die juist zo hard nodig is, stagnatie oploopt. Neprom, het overkoepelend orgaan van projectontwikkelaars, acht invoering op de beoogde datum ‘onverantwoord’. Ook bij gemeenten zijn er grote twijfels. I&O hield een enquête waaruit bleek dat een grote meerderheid van de ambtenaren hoopt dat de wet wordt uitgesteld.
Risico’s bij ICT
De problemen met de Omgevingswet liggen bij het ICT systeem. Ook de leverancier wil hier nu niet voor in staan. Het nu voorliggende rapport van het Adviescollege ICT is niet het eerste. Al eerder werden er rapporten uitgebracht die zeer kritisch waren. Gemeenten kondigden op voorhand aan dat zij het oude systeem naast de nieuwe Omgevingswet willen gaan gebruiken. Zo moet vertraging bij het verlenen van bouwvergunningen worden voorkomen. Inmiddels is het besluit gevallen om de invoering van de wet in ieder geval uit te stellen tot de zomer van 2023.
Bron: NRC