Het opkoopfonds afgewezen: gebrek aan stimulans en risico’s
19 februari 2024
Het voorgestelde opkoopfonds voor koopwoningen zal niet worden opgericht, aldus onderzoek uitgevoerd door Capital Value in opdracht van minister Hugo de Jonge. Het fonds, bedoeld om de dip op de markt voor nieuwbouwkoopwoningen te beperken, wordt als te riskant beschouwd voor de overheid. Bovendien vreest men dat woningbouwers niet gestimuleerd worden om hun uiterste best te doen.
Onderzoek en kostenanalyse
Naar aanleiding van een amendement aangenomen door de Tweede Kamer, werd het onderzoek uitgevoerd. Het fonds, met een beoogde vulling van 175 miljoen euro, zou de overheid echter tussen de 1,1 miljard en 1,3 miljard euro kosten, zo blijkt uit het onderzoek van Capital Value. Daarbij zou het fonds de markt verstoren en de bouwsector ontmoedigen om flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden.
Twijfel over effectiviteit en alternatieven
Het opkoopfonds zou slechts garanties kunnen bieden voor 350 woningen, terwijl de totale bouwproductie met slechts 1.730 woningen zou toenemen. Als alternatief stelt Capital Value een doorbouwfonds voor, waarmee ontwikkelaars kunnen lenen voor projecten waarbij het voorverkooppercentage van 70 procent nog niet is behaald. Minister De Jonge heeft beloofd deze optie voor de zomer uit te werken, waarbij wordt gekeken naar mogelijke staatssteunregels.
Toekomstige overwegingen: middenhuurfonds en startbouwimpuls
Capital Value adviseert ook om te kijken naar een middenhuurfonds voor corporaties en beleggers, evenals extra financiering voor de startbouwimpuls. Deze voorstellen worden overwogen voor verdere beleidsontwikkeling en financieringsmogelijkheden in de bouwsector.
Bron: cobouw.nl