Onze steden branden: is de tijd voor radicale stadsvernieuwing aangebroken?
8 oktober 2024
De afgelopen zomer brak opnieuw hitterecords en veroorzaakte verwoestende branden wereldwijd. Volgens VN-hittegezant Eleni Myrivili moeten steden snel actie ondernemen om hittegolven te weerstaan en de klimaatcrisis het hoofd te bieden. “Bomen zijn onze beste vrienden,” benadrukt ze. Maar is het genoeg?
Radicale hervorming van steden als antwoord op klimaatverandering
Volgens Myrivili moeten steden hun infrastructuur drastisch herzien. Beton en asfalt maken plaats voor water en groen, en auto’s zijn niet langer de kern van stedelijk leven. “We moeten anders denken, onze steden groener en koeler maken,” aldus de hittegezant.
Waarom hitte zo gevaarlijk is
Hitte wordt vaak onderschat als een van de dodelijkste gevolgen van klimaatverandering. Myrivili waarschuwt dat hitte indirect leidt tot andere extreme weersomstandigheden, zoals droogtes, overstromingen en verwoestende natuurbranden. Bovendien zijn kwetsbare bevolkingsgroepen het hardst getroffen.
Groene oplossingen voor de stad van de toekomst
Myrivili pleit voor meer groen en stromend water in steden. Voorbeelden zoals de Catharijnesingel in Utrecht en groene corridors in Medellín laten zien dat het verlagen van de temperatuur met enkele graden mogelijk is. Groene daken, meer bomen en herstel van waterstromen moeten prioriteit krijgen.
Meer bewustzijn en preventie
Steden moeten zich voorbereiden op de toekomst, door hittebestendigheidsplannen en bewustwording te bevorderen. “We kunnen niet langer wegkijken. We hebben de middelen om onze steden te transformeren en moeten nu handelen,” besluit Myrivili.
Bron: fd.nl