Ongehinderd op rupsbanden: actie voor toegankelijkheid in vastgoed en horeca

10 oktober 2024

In Eindhoven zette Gerard de Nooij (zie ook cursus Toegankelijkheid Gebouwen), oprichter van het bedrijf Ongehinderd, een opvallende actie op touw om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid van winkels en horecagelegenheden voor mensen met een beperking. Met zijn Ziesel – een rolstoel op rupsbanden – reed hij vanaf de Woenselse Markt naar het Stratumseind, en wist onderweg flink wat blikken te vangen. De actie markeerde het begin van een nieuwe wervingscampagne voor toegankelijkheidsroutes in steden als Gouda, Delft en Nijmegen.

Waarom toegankelijkheid een must is voor winkels en horecaGerard de Nooij, oprichter van Ongehinderd

In Nederland zijn veel winkels en horecazaken niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Denk aan trapjes, hoge drempels of zware deuren die de toegang belemmeren. Volgens Gerard de Nooij is 60% van de winkels hierdoor moeilijk bereikbaar voor mensen met een beperking. “De overige 40% moet goed vindbaar zijn, zodat iedereen kan winkelen, eten en drinken,” aldus de initiatiefnemer. Zijn bedrijf werkt aan zogeheten ‘MKB Toegankelijke Routes’ om deze locaties in kaart te brengen.

Kleine aanpassingen, groot resultaat

De sleutel tot betere toegankelijkheid ligt vaak in kleine aanpassingen. Gerard benadrukt dat een aantal eenvoudige maatregelen al een wereld van verschil kunnen maken. “Een bredere deur, een drempelhulp of duidelijke informatie kan zorgen dat een locatie ineens veel aantrekkelijker wordt voor mensen met een beperking,” zegt hij. En dat heeft niet alleen impact op de toegankelijkheid, maar ook op de omzet: “Als ik ergens ga eten, dan kom ik nooit alleen,” voegt hij met een knipoog toe.

Het tekort aan verkenners in grote steden

Hoewel ongeveer vijftig gemeenten al een MKB Toegankelijke Route hebben, stagneert de voortgang vooral in grotere steden. Het probleem? Een tekort aan verkenners en ambassadeurs die bereid zijn om locaties te beoordelen. “In kleinere dorpen vinden we makkelijk vrijwilligers, maar in steden is dat lastiger,” vertelt Gerard. Ongehinderd zoekt daarom naar mensen die in hun eigen gemeente willen bijdragen aan toegankelijkheid door winkels en horecagelegenheden te inspecteren en met ondernemers te praten.

Eindhoven als startpunt voor wervingscampagne

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid trapte Eindhoven af met een ludieke wervingscampagne om nieuwe verkenners te vinden. Het doel is om in Eindhoven 175 winkels en horecazaken toegankelijk te maken voor iedereen. Vrijwilligers krijgen een vergoeding voor hun inzet. De campagne trekt van stad naar stad, met komende stops in Gouda, Delft en Nijmegen, waar Gerard de Nooij met zijn Ziesel nog te bewonderen zal zijn.

Bron: ed.nl