De oneindige levensduur van batterijen
15 maart 2019
Bij elektrische auto’s speelt de levensduur van batterijen een belangrijke rol. Deze bepaalt immers hoeveel kilometers je kunt rijden voordat je opnieuw moet opladen. Sommige stugge benzinemotor fans zijn sceptisch. Zo’n batterij wordt ‘lui’ en binnen de kortste keren ben je de wijk nog niet uit of je staat al stil. Welnu, uit onderzoek in laboratoria blijkt het tegendeel. Het verval van een moderne lithiumbatterij is lang niet zo groot als je misschien denkt. Uit testen is gebleken dat een batterij voor een auto na zo’n 1.000 tot 2.000 keer opladen nog steeds 80% van zijn capaciteit kan leveren. Stel dat je met je elektrische auto met een volle batterij 400 kilometer kunt rijden, dan haal je na die ruim 1.000 keer opladen nog altijd 320 kilometer voordat je een laadpaal moet opzoeken.
De batterij overleeft de auto met gemak
De toekomst wijst uit dat de batterij in een auto veel langer zal meegaan dan de auto zelf. Als je uitgaat van 2.000 x 400 kilometer dan zit je al op zo’n 800.000 kilometer. Als je dagelijks je auto gebruikt en pakweg 30.000 kilometer per jaar rijdt dan ben je al zo’n 25 jaar verder. Vandaag de dag wordt een auto in veel gevallen ruim voor de leeftijd van 25 jaar afgedankt. En als we sommige berekeningen en testen mogen geloven is de capaciteit van de batterij nog steeds acceptabel na zelfs 6.000 keer opladen. Daarmee kunnen we stellen dat de batterij de leeftijd van de auto waarin hij wordt gebruikt ruimschoots overschrijdt.
Batterijen voor het opslaan van zonne-energie
Steeds meer woningen worden voorzien van zonnepanelen op het dak. Deze energie kun je prima in een batterij opslaan. Hier komt meteen een mooi tweede leven voor de auto batterij om de hoek kijken. Als de auto waarin de batterij werd gebruikt is afgeschreven en rijp voor de sloop, of liever: rijp voor recycling, dan kan zo’n batterij prima dienst doen in een woning om energie op te slaan voor de dagen dat de zon niet genoeg levert. Batterijen zullen steeds goedkoper worden en ook steeds langer mee gaan. De toekomst van de batterij is dus nog lang niet uitgeblust.
Bron: Het Financieele Dagblad