De omslag op de vastgoedmarkt treft ook grote belegger Blackstone
27 december 2022
De omslag op de vastgoedmarkt is definitief een feit. De prijzen voor zowel woningen als bedrijfspanden dalen. Deskundigen voorspellen dat de prijs voor kantoorruimte wel eens met tientallen procenten omlaag kan gaan. In steden als Amsterdam, Hengelo en Zutphen begint het lastiger te worden om een huis te verkopen. De huizenprijzen in onder andere Nieuw-Zeeland en Canada zijn al met minstens 10% gedaald. De beursgenoteerde vastgoedbelegger Unibail Rodamco Westfield zag zijn aandelen kelderen met ruim 17%. De Amerikaanse vastgoedbelegger Blackstone heeft de afgelopen jaren forse investeringen gedaan in huizen en bedrijfspanden. Ook in Nederland is Blackstone actief.
Beperking terugkoop aandelen
Breit is onderdeel van Blackstone. De afgelopen jaren ging het de vastgoedbelegger voor de wind. In 2021 werd nog 35 miljard euro aan vastgoed aangekocht. Vooral grote beleggers uit Azië zien de bui hangen van de omslag op de vastgoedmarkt. Zij trekken hun investeringen terug. Breit moet hun aandelen terugkopen en dat gaat uiteraard ten koste van de winst. Blackstone nam drastische maatregelen om de liquiditeit te waarborgen. Met een beroep op de voorwaarden wordt nu maximaal 2% per maand van de net asset value (NAV) aan aandelen teruggekocht. Per kwartaal ligt dat maximum op 5%. De net asset value betreft de boekwaarde minus de schulden van een bedrijf.
Vastgoed verkopen
Breit kan met de opgelegde beperking van 5% nog even vooruit. Maar als de situatie niet verbetert moet er vastgoed worden verkocht. Al is het maar om de beleggers die wel blijven geen wantrouwen te bezorgen zal er vastgoed moeten worden afgestoten. Op die manier kan Breit het eigen vermogen weer aanvullen. Blackstone wordt overduidelijk geconfronteerd met de verandering van het sentiment. Beleggers willen voorkomen dat ze verlies lijden en wachten daarom niet af met het afstoten van hun belang in vastgoed.
Bron: Het Financieele Dagblad