NVM directeur Onno Hoes spreekt van een ‘lichte bries’ op de huizenmarkt
19 april 2022
De ontwikkeling van de huizenprijzen lijkt een klein beetje minder snel de hoogte in te gaan dan de afgelopen periode. Toch is er volgens NVM directeur Onno Hoes nog lang geen sprake van afkoeling op de huizenmarkt. Hooguit van een ‘licht briesje’, zo vertelt hij in gesprek met Het Financieele Dagblad. De prijs daalt als wordt gekeken naar het vorige kwartaal. Maar dat zet nog niet echt zoden aan de dijk. Een bestaande koopwoning kost in maart 2022 gemiddeld €428.000. Dat is weliswaar 2,1% minder dan het kwartaal ervoor, maar nog steeds bijna 14% dan in dezelfde periode in 2021.
Is er sprake van een kantelpunt?
Sinds Nederland uit de woningcrisis kroop ging de ontwikkeling van de huizenprijzen razendsnel. Ieder jaar werd een woning moeiteloos meer waard. In 2021 en 2022 sneuvelden steeds opnieuw records. Maar iedereen die een beetje verstand heeft van economie snapt dat dit niet eeuwig zo kan doorgaan. Als een woning jaar in jaar uit gemiddeld 20% per jaar duurder wordt dan komt er een moment dat niemand de prijs voor een huis nog kan betalen. Dat leidt dan onherroepelijk tot prijsdaling. Of het punt dat huizen weer goedkoper gaan worden nu is bereikt is echter nog maar de vraag. Economen kijken ook naar de prijs per vierkante meter. Want de gemiddelde huizenprijs kan worden beïnvloed door het soort woningen dat in een bepaalde periode is verkocht. De prijs per m2 bij de aankoop van een huis bedroeg in de eerste 3 maanden van 2022 € 3.905. Dat is wel minder dan in het laatste kwartaal van 2021, maar het scheelt maar een half procent. Daaruit mag de conclusie worden getrokken dat de gemiddelde prijs per vierkante meter nog steeds oploopt.
Invloed van grote regio’s
De prijs per vierkante meter steeg in driekwart van de Nederlandse regio’s die door de NVM worden onderscheiden. Dat er toch sprake was van een daling komt omdat de ontwikkeling van de woningprijzen in grote regio’s zoals ‘Groot Amsterdam’, Den Haag en Groot Rijnmond/Rotterdam daalde de prijs per m2 licht. Alleen al de regio Amsterdam is goed voor 8% van de woningtransacties in Nederland. Een prijsontwikkeling daar is dus direct van invloed op de landelijke cijfers. Daar komt bij dat de ontwikkelingen in Amsterdam vaak een graadmeter zijn voor de rest van het land. Als de prijzen in de metropoolregio Amsterdam blijven dalen dan kan dat dus best eens de voorbode zijn van een landelijke daling van de huizenprijzen, aldus Onno Hoes.
Bron: Het Financieele Dagblad