NSI ziet einde aan waardedalingen kantoorvastgoed

17 juli 2024

Vastgoedbelegger NSI voorspelt een einde aan de afwaarderingen in het Nederlands kantoorvastgoed. Het bedrijf verwacht dat de markt stabiliseert en mogelijk herstelt door een verlaging van de rente. Deze hoop wordt breed gedeeld in de vastgoedsector, ondanks de recente daling van de waarde van hun 45 kantoorgebouwen met 1,7% in de eerste helft van 2024. NSI merkt op dat de vastgoedwaardes over de gehele linie hun dieptepunt hebben bereikt, wat in hun geval een waardedaling van een kwart betekent ten opzichte van 2022.

Markt hoopt op lagere renteWat betekent thuiswerken voor de vastgoedmarkt voor kantoorruimte

NSI’s ceo Bernd Stahli verklaarde in een persbericht dat er veel hoop is op een renteverlaging, wat een opwaartse markt zou kunnen creëren. Hij waarschuwde echter dat deze visie mogelijk voorbarig is, gezien de aanhoudende inflatiedruk. De afgelopen twee jaar heeft de vastgoedmarkt te maken gehad met stilstand door hogere rentes, die leningen en herfinancieringen duurder maken en de waarde van kantoren en ander vastgoed hebben doen dalen met tot wel 40%.

Vooruitblik en strategie

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden bereidt NSI zich voor op een actievere rol. Het bedrijf heeft in juli vroegtijdig een lening van €55 miljoen terugbetaald aan financier Berlin Hyp, om ruimte te maken voor nieuwe financieringen en mogelijke aankopen via joint ventures. Dit strategische besluit is bedoeld om hun positie in de markt te versterken en toekomstige kansen te benutten.

Financiële prestaties

In de eerste zes maanden van 2024 zag NSI de nettohuurinkomsten voor een gelijkblijvend aantal vestigingen licht dalen naar €27,4 miljoen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Desondanks behaalde het bedrijf een nettowinst van €3 miljoen, wat een significante verbetering is ten opzichte van een verlies van bijna €98 miljoen vorig jaar. Deze positieve ontwikkeling is mede te danken aan de beperkte afschrijvingen.

Bron: fd.nl