Nog steeds 10% van de huizen langer dan 3 jaar in de verkoop

10 januari 2019

De huizenmarkt is booming, huizen gaan als warme broodjes over de toonbank. Dat is de algemene trend. Maar dat geldt niet overal en niet voor elk huis. Er zijn nog steeds huizen, gemiddeld zo’n 10% van de te koop staande woningen, die al langer dan 3 jaar te koop staan. Daar zitten bijzondere gevallen tussen. Zoals een nieuwbouwhuis in het Gelderse Lichtenvoorde. Al 11 jaar staat dit huis te koop, er heeft sinds de oplevering in 2007 nog nooit iemand gewoond.

Appartementen

Vreemd genoeg bestaat een groot deel van de huizen die langdurig te koop staan uit appartementen. Terwijl juist appartementen nu populair zijn. Maar tijdens de crisis waren er veel meer huizen in de verkoop dan dat er gegadigden waren. Kopers hadden de keus, de prijzen daalden en dus sloegen ze de kleinere woningen simpelweg over. Een huis dat lang te koop staat wordt met de dag onaantrekkelijker voor een koper. Er komen woningen op de markt die pas net te koop staan en daar gaat dan de voorkeur naar uit. Vooral in Gelderland staan veel huizen langdurig leeg. Dit is een kwestie van een mismatch volgens de wethouder Woonbeleid, de huizen voldoen niet aan de wensen van kopers.

Nog steeds 10% van de huizen langer dan 3 jaar in de verkoop

Structureel aanbod

Vóór de crisis in 2008 stond gemiddeld minder dan 1% van de huizen langdurig te koop. Tijdens de crisis liep dat op naar wel 20%. De verwachting is dat de huizenmarkt zich uiteindelijk zal herstellen naar het niveau van vóór de crisis. Ook in Lichtenvoorde en omgeving trekt de huizenmarkt wel aan. Maar er blijven huizen die lastig te verkopen zijn. Daar komt bij dat het aanbod ook nog verder zal toenemen als huidige bewoners van koophuizen naar een verzorgingshuis gaan of komen te overlijden. De trek van het platteland naar de stad is ook een factor die ongunstig is voor de huizenmarkt in Oost-Gelre.

Actieplannen

Er wordt gewerkt aan actieplannen om de leegstand te lijf te gaan. Zo wordt er gewerkt aan wijziging van bestemmingsplannen. Woningen kunnen worden gesplitst om ze aantrekkelijker te maken voor starters. Woningen worden beschikbaar gesteld aan bedrijven. Ook wordt gewerkt aan een plan om woningen in de Achterhoek op te kopen, op te knappen en vervolgens weer te koop te zetten. ER is wel degelijk ene doelgroep die graag op het rustige platteland wil wonen. In anderhalf uur rijd je vanuit deze regio naar Amsterdam. Niet iedereen wil dat, maar er zijn wel degelijk mensen die het ervoor over hebben. Zo moeten de laatste restjes van de naweeën van de huizencrisis ook hier worden opgeruimd in de komende jaren.
Bron: NRC