Nijpend tekort aan studentenwoningen vraagt creatieve oplossingen
27 augustus 2018
Het aantal studenten neemt in rap tempo toe. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven zoeken steeds meer studenten naarstig naar woonruimte. Hier zijn ook veel internationale studenten bij omdat Nederland voor hen aantrekkelijk is. Dit leidt in sommige situaties al tot creatieve maar soms ook schrijnende oplossingen. Studenten die een kamer delen of die noodgedwongen op een camping of vakantiepark bivakkeren. De prijzen voor studentenwoningen rijzen bovendien ook de pan uit.
Forse stijging van huurprijzen
De prijs voor een studentenwoning is in het afgelopen jaar met zo’n 5% gestegen. In Rotterdam betaal je voor een studentenwoning gemiddeld een huur van 458 euro en hier was de stijging zelfs ruim 7%. Amsterdam spant nog steeds de kroon met een gemiddelde huurprijs van rond de 571 euro per maand. Studenten komen alleen in aanmerking voor huursubsidie als zij een zelfstandige woning hebben met een eigen adres en voordeur of opgang. Hier wordt door projectontwikkelaars rekening mee gehouden bij projecten voor de bouw van studentenhuizen.
Toename internationale studenten
In 2017 steeg het aantal internationale studenten naar ruim 122.000, zo’n 10.000 meer dan het jaar ervoor. Er worden in hoog tempo studentenwoningen gebouwd, maar deze ontwikkeling van de vraag nauwelijks bijbenen. In Groningen vinden studenten onderdak in voormalige opvangcentra voor vluchtelingen of op een zogenaamde ‘slaapboot’. Eind 2018 worden 249 extra woningen opgeleverd voor studenten in Groningen. Wie geen zin heeft om een hogere prijs voor een studentenkamer of –woning te betalen moet zich inschrijven voor een studie in Leeuwarden of Maastricht. Hier gingen de prijzen het afgelopen jaar licht omlaag.
Bron: Fd.nl