Nieuwe wet nodig om woningmarkt uit de crisis te halen, volgens NSC

17 oktober 2024

Om de woningbouw in Nederland écht te versnellen, is een nieuwe wet nodig die vergelijkbaar is met de Crisis- en herstelwet van na de kredietcrisis, aldus Nieuw Sociaal Contract (NSC). Kamerlid Merlien Welzijn pleit ervoor dat de minister van Volkshuisvesting tijdelijk de macht krijgt om te bepalen waar en voor welke prijs er gebouwd wordt. Volgens haar is dit cruciaal om de huidige wooncrisis aan te pakken.

Wooncrisis vraagt om daadkrachtige wetgevingDe Jonge waarschuwt voor aanzienlijke terugval in woningbouw in 2024

Welzijn stelt voor dat er een wet komt die ‘crisisproof’ is, waarmee duidelijk wordt vastgelegd waar gebouwd moet worden en in welke prijsklasse. Dit moet ervoor zorgen dat er betaalbare woningen komen, zowel in de huur- als koopsector. Daarnaast moeten er strakke deadlines komen voor bouwprojecten en financiële steun van de rijksoverheid om grond betaalbaar te maken. Volgens NSC gaat het huidige wetsvoorstel, de Wet versterking regie volkshuisvesting, niet ver genoeg en biedt het te weinig grip op de crisis.

Wet versterking regie is volgens NSC te zwak

De huidige Wet versterking regie volkshuisvesting, geïntroduceerd door voormalig minister Hugo de Jonge, was bedoeld om de rijksoverheid meer invloed te geven bij woningbouwprojecten. Het plan was dat twee derde van de benodigde miljoen nieuwe woningen betaalbaar zou zijn. Maar volgens Welzijn schiet deze wet tekort. Er is weliswaar een mogelijkheid om bouwlocaties aan te wijzen, maar er is geen garantie dat hier betaalbare woningen worden gebouwd. Ook de procedures rond bezwaar maken blijven volgens haar te ingewikkeld en tijdrovend.

Snellere besluitvorming nodig om woningbouw te versnellen

Een ander probleem dat NSC ziet, is dat er te veel vertrouwd wordt op ‘interbestuurlijke samenwerking’ tussen het Rijk, provincies en gemeenten. In de praktijk leidt dit vaak tot langdurige impasses bij het aanwijzen van bouwlocaties, waarbij sommige discussies al tientallen jaren duren. Welzijn wil dat de minister in dergelijke gevallen kan ingrijpen en de knoop doorhakt, zelfs als dat betekent dat hij of zij democratisch gekozen besturen van gemeenten passeert. Volgens haar is dit noodzakelijk om de woningcrisis op te lossen.

Een tijdelijke maar ingrijpende maatregel

Welzijn erkent dat het passeren van gemeentelijke en provinciale bestuurders een ingrijpende maatregel is. Maar in een crisis moeten soms drastische stappen worden genomen. “Als het nodig is om op wat tenen te gaan staan, dan is dat acceptabel,” zegt ze. De focus ligt volgens haar niet op de belangen van de bestuurders, maar op de vele Nederlanders die geen betaalbare woning kunnen vinden of zelfs dakloos zijn.

Bron: fd.nl