Nederlandse huizenprijzen stijgen sneller dan het wereldgemiddelde

10 april 2025

Bijna 11% prijsstijging in een jaar tijd

NVM Kopers hebben meer keus op de huizenmarkt, maar de huizenprijzen dalen nog nietNederland behoort opnieuw tot de kopgroep als het gaat om stijgende huizenprijzen. Volgens internationaal vastgoedadviseur Knight Frank stegen Nederlandse koopwoningen in 2024 met bijna 11% in waarde. Daarmee prijkt ons land op plek zeven van landen met de grootste prijsstijging wereldwijd.

Gemiddeld gingen de woningprijzen wereldwijd met 2,6% omhoog, een stuk lager dan het langjarig gemiddelde van 4,8%. Nederland doet het dus aanzienlijk beter dan het internationale gemiddelde. Tegelijkertijd zijn er signalen dat inflatie de reële winst wat afvlakt.

Europa als prijsstijging-hotspot op de woningmarkt

Opvallend is dat met name Europa sterk vertegenwoordigd is in de wereldwijde lijst van stijgende huizenprijzen. In acht Europese landen – waaronder Nederland – stegen de woningprijzen met meer dan 10%. Slechts een handjevol landen in Europa, waaronder Oostenrijk en Finland, zagen hun huizenprijzen dalen.

De combinatie van aanhoudende vraag, beperkte nieuwbouw en een lage woningvoorraad blijft de prijzen opdrijven. Hoewel centrale banken wereldwijd renteverhogingen hebben doorgevoerd, lijkt dit effect op sommige markten – zoals Nederland – vooralsnog beperkt als het gaat om het temperen van de prijsdruk.

Inflatie drukt reële woningwaarde

Toch is het beeld minder rooskleurig als we de cijfers corrigeren voor inflatie. In veel landen heeft inflatie de reële koopkracht uitgehold. Zo zijn de wereldwijde huizenprijzen sinds 2022, gecorrigeerd voor inflatie, gemiddeld zelfs met 3,6% gedaald.

Een extreem voorbeeld is Turkije. Daar stegen de prijzen op papier met 29%, maar door torenhoge inflatie werden woningen in werkelijkheid zo’n 10% minder waard. Ook in andere landen valt de stijging van de woningwaarde tegen wanneer men kijkt naar de koopkracht van de valuta.

Huizenmarkt blijft trekken ondanks hoge prijzen

Ondanks de flinke stijging in prijzen blijft de woningmarkt voor veel beleggers en woningzoekenden aantrekkelijk. In Nederland speelt niet alleen schaarste een rol, maar ook het vooruitzicht op structurele krapte door achterblijvende nieuwbouwproductie.

Voor iedereen die zich begeeft op de woningmarkt, zijn deze cijfers zowel een waarschuwing als een kans. Enerzijds wijst het op oververhitting in sommige segmenten, anderzijds blijft vastgoed een populaire investering in een onzekere economie.

Bron: fd.nl