Mogelijk toch compensatie voor vastgoedinvesteerders SNS Reaal

10 december 2018

Dankzij het verstrekken van problematische leningen ging SNS Reaal failliet tijdens de huizencrisis. Dit had verstrekkende gevolgen voor particuliere beleggers die in 15 panden hadden belegd waarvan 10 van SNS Reaal. Zij dreigden hun complete investering te verliezen. Maar er komt nu hulp van investeringsmaatschappij Arcona. Zij herfinancieren de vastgoed-cv’s waardoor de beleggers toch nog een deel van hun inleg terug kunnen ontvangen.

Nieuw vastgoedfonds

Er wordt een nieuw fonds opgericht waar de panden in worden ondergebracht. De oorspronkelijke investeerders krijgen een deel van het rendement. Dit zal niet zo veel zijn als hun oorspronkelijke investering. Winst zit er dus niet in, maar het verlies wordt wel deels gecompenseerd. Ook nieuwe investeerders mogen in het fonds deelnemen. Het is de bedoeling dat de panden binnen vijf jaar w orden verkocht.

Mogelijk toch compensatie voor vastgoed investeerders SNS Reaal

Diversiteit aan panden

Het gaat om een grote verscheidenheid aan panden. Kantoorruimtes in Den Haag en Rotterdam, een hotel in Paterswolde, een autoshowroom in Groningen en een winkelpand in Friesland. Arcona kocht de panden voor in totaal 50 miljoen euro. Dat is fors minder dan het bedrag dat de investeerders destijds op tafel legden. Dat was namelijk zo’n 138 miljoen euro. De crisis heeft ervoor gezorgd dat de waarde fors daalde. Die is nu zo’n 65 miljoen euro. De belegger is van plan de panden te gaan verhuren. In sommige gevallen wordt geïnvesteerd in renovatie en schilderwerk om de panden aantrekkelijker te maken. De risico’s van de belegging waren bij een groot deel van de ruim 700 deelnemers niet duidelijk. Mede daardoor waren zij zeer verbolgen over het feit dat hun investering verloren dreigde te gaan.

Herfinanciering

Om de herfinanciering te realiseren werd in totaal bijna 5 miljoen opgehaald bij voormalige investeerders. Deze groep ontvangt straks een hoger rendement dan degenen die niet opnieuw een investering deden voor het reddingsplan. Eén van de investeerders heeft opnieuw ingelegd omdat hij vertrouwen heeft in de nieuwe aanpak. “Zonder de herfinanciering was mijn gehele investering verdampt”, zegt de voormalige eigenaar van een transportbedrijf, “nu hoop ik toch nog wat terug te krijgen. Daarom heb ik ook meegedaan aan de voorfinanciering”.

Voet aan de grond in Nederland

Door het opkopen van de panden hoopt Arcona de markt in Nederland te kunnen betreden. In de toekomst worden mogelijk nog meer van dit soort projecten gestart. De aantrekkende economie vergroot de vraag naar kantoorpanden. Hiermee wordt de prijs weer opgedreven. De autoriteit Financiële Markt (AFM) moet de plannen voor het investeringsfonds eerst nog goedkeuren. Als dat is geregeld kan worden begonnen met renovatie en verhuur van de panden.

Bron: FD