Minister zet aanscherping Mpg-regels op pauze: onzekerheid in bouwsector

8 oktober 2024

De bouwsector reageert geschokt op het besluit van minister Mona Keijzer om de geplande aanscherping van de Milieuprestatieberekening voor gebouwen (Mpg) uit te stellen. De aanscherping, die in 2024 van kracht zou gaan, moet helpen om de milieu-impact van nieuwbouw te beperken. Echter, de minister vreest voor te hoge bouwkosten en wil de financiële impact eerst onderzoeken.

Verbijstering in de Tweede KamerBouwambitie overheid verder onder druk

Kamerleden van verschillende partijen uitten hun ongenoegen over het uitstel. Ze wijzen erop dat de sector al was voorbereid op deze maatregel en dat dit besluit onverwacht kwam. Met name GroenLinks-PvdA sprak van een ‘pijnlijke’ beslissing.

Een complexe balans tussen kosten en duurzaamheid

De minister benadrukt dat zij hogere bouwproductie en betaalbaarheid wil waarborgen. Hoewel de intentie is om CO2-doelen te halen, is ze bezorgd dat te strenge regels woningbouw kunnen vertragen. Ze wil in gesprek met de bouwsector om te bepalen welke regels haalbaar en effectief zijn.

Kritiek en steun vanuit de bouwsector

Veel bedrijven die al inzetten op duurzame bouw zien het uitstel als een stap terug, terwijl andere partijen, zoals VVD-Kamerleden, juist begrip tonen voor het behoud van betaalbaarheid. Er is echter onzekerheid over wanneer de aangescherpte Mpg-regels wél worden ingevoerd.

Bron: cobouw.nl