Minister scherpt regels aan: verhuurders moeten woningen verduurzamen
17 maart 2025
Huurwoningen met slecht energielabel moeten op de schop
Verhuurders van energieverslindende woningen moeten aan de bak. Minister Mona Keijzer wil dat huurwoningen met een energielabel E, F of G uiterlijk in 2029 minimaal label D hebben. Dit wordt vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Gemeenten krijgen de bevoegdheid om te handhaven op woningen die dan nog niet voldoen.
Hoewel de eis al langer in de lucht hing, grijpt Keijzer nu in omdat het verduurzamen van huurwoningen te traag verloopt. Verhuurders mogen wel een ‘redelijke huurverhoging’ doorvoeren om de kosten deels te dekken. Niet alle huurwoningen vallen onder de nieuwe regels; monumenten en kleine vrijstaande woningen blijven bijvoorbeeld uitgezonderd.
Ook kantoren, winkels en scholen krijgen te maken met strengere normen
Niet alleen verhuurders, maar ook eigenaren van slecht presterende kantoren, winkels en andere gebouwen moeten zich voorbereiden op strengere eisen. Vanaf 2030 moeten de gebouwen met de laagste energieprestaties verbeterd worden. Drie jaar later geldt die norm voor een nog grotere groep.
Net als bij de huurwoningen gelden hier uitzonderingen. Monumentale panden, militaire gebouwen en bepaalde industriële functies hoeven niet aan de eisen te voldoen. Ook gebouwen die gesloopt of verbouwd worden, vallen buiten de regeling.
Verduurzaming van bestaande woningen makkelijker door nieuwe isolatieregels
Om de verduurzaming te versnellen, versoepelt Keijzer de regels voor spouwmuurisolatie. De minister erkent een nieuwe detectiemethode voor vleermuizen, het zogenaamde eDNA. Hierdoor kunnen isolatiewerkzaamheden sneller en goedkoper uitgevoerd worden.
Dit besluit valt niet bij iedereen in goede aarde. Vleermuisexperts vrezen dat de methode verkeerd wordt ingezet, met negatieve gevolgen voor de vleermuispopulatie. De isolatiebranche daarentegen is blij: de maatregel helpt om de stilstand in de sector te doorbreken.
Discussie over natuurbescherming bij nieuwbouw
De Vogelbescherming blijft zich ondertussen inzetten voor verplichte nestkasten bij nieuwbouw. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt dit idee, maar minister Keijzer ziet er niets in.
Volgens de Vogelbescherming is dit een gemiste kans. Gestandaardiseerde regelgeving voor neststenen zou juist bouwprocessen versnellen en bijdragen aan een prettigere leefomgeving. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewoners in groene wijken met veel vogelgeluiden fysiek en mentaal gezonder zijn.
Verduurzaming gebouwde omgeving verloopt gestaag
Ondanks de uitdagingen, zet de verduurzaming van gebouwen door. Uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 blijkt dat de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving in 2023 met 2,3 megaton is afgenomen. Het aardgasverbruik lag een kwart lager dan in 2021 en het aantal geïnstalleerde warmtepompen neemt toe.
Wel verloopt de aanleg van warmtenetten moeizaam. Minister Keijzer benadrukt dat hier versnelling nodig is om de klimaatdoelen van 2030 te halen.
Bron: cobouw.nl