Minister Keijzer pakt onveilig purschuim aan met nieuwe subsidievoorwaarden

5 september 2024

Strengere regels in het vooruitzicht

Minister Mona Keijzer heeft aangekondigd de gezondheidsrisico’s van gespoten purschuim aan te pakken door nieuwe regels in te voeren. Deze maatregelen worden toegevoegd aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en hebben als doel onveilige varianten van purschuim te elimineren door striktere subsidievoorwaarden. Dit besluit volgt op eerdere waarschuwingen van de Gezondheidsraad en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, die in 2022 aandrongen op strengere regulering van gespoten purschuim om de gezondheid van bewoners en verwerkers te beschermen.

Aanpassingen laten op zich wachten

Hoewel oud-minister Hugo de Jonge in 2022 extra regels aankondigde in het Bouwbesluit, zijn de bouwregels tot nu toe nog niet aangepast. Er zijn wel voorstellen gedaan voor het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, maar deze stuiten op kritiek van de sector, die vreest dat de voorgestelde regels averechts kunnen werken. Er is echter vooruitgang te zien in de vorm van strengere subsidievoorwaarden die binnenkort van kracht zullen zijn. Deze voorwaarden vereisen dat alle soorten purschuim voldoen aan maximale grenswaarden om in aanmerking te komen voor subsidies voor woningverduurzaming, zoals de SVEE, ISDE en SVOH.

Kritiek van de Stichting Purslachtoffers

De Stichting Purslachtoffers is kritisch over de aangekondigde maatregelen. Voorzitter Mirsada Palalic betwijfelt of de nieuwe regels daadwerkelijk een verbetering zullen brengen. Volgens Palalic worden gevaarlijke stoffen zoals MDI en degradatieproducten niet adequaat aangepakt in de nieuwe regels. Ze benadrukt dat het ministerie van Volkshuisvesting de stichting niet heeft betrokken bij het besluitvormingsproces en vindt het vreemd dat sommige gevaarlijke stoffen niet in de nieuwe restricties zijn opgenomen.

Reactie van de sector

André Meester, woordvoerder van het Platform Gespoten Purschuim, begrijpt de bezorgdheid van de Stichting Purslachtoffers niet volledig. Hij legt uit dat de nieuwe subsidievoorwaarden zijn gebaseerd op de “Emissierichtlijn Gespoten Purschuim”, die wel degelijk alle relevante stoffen in overweging neemt. Meester ziet de veranderingen als een stap in de goede richting en verwacht dat niet-gecertificeerde pur-producten hierdoor uit de markt zullen verdwijnen. Hij benadrukt dat de sector al veel doet om de risico’s van purschuim te minimaliseren.

Kritiek op uitvoeringsregels BBL

Het plan van minister Keijzer om extra regels voor gecertificeerde bedrijven op te nemen in de landelijke regelgeving wordt kritisch bekeken door Meester. Hij vindt dat de extra regels, zoals verplichte opleidingen en informatieplicht aan bewoners, niet thuishoren in het BBL en dat gemeenten onvoldoende middelen hebben om deze voorschriften te handhaven. Meester pleit voor verplichte certificering als een effectievere oplossing.

Toekomstige stappen

Wanneer de nieuwe uitvoeringsregels in het BBL precies van kracht zullen worden, is nog niet duidelijk. Hoewel het plan was om deze regels in de zomer ter consultatie voor te leggen, heeft het ministerie van Volkshuisvesting meer tijd nodig. De verwachting is dat de nieuwe regels in het vierde kwartaal van dit jaar ter inspraak worden aangeboden. Matthijs Keuning, woordvoerder van minister Keijzer, benadrukt dat bij correcte uitvoering van de regels het risico op gezondheidsschade door purschuim als onwaarschijnlijk wordt beschouwd. Het ministerie richt zich op het stimuleren van purschuim dat geen zorgwekkende stoffen bevat en op de juiste toepassing ervan.

Bron: cobouw.nl