Minder interesse voor duurdere nieuwbouw koopwoningen
13 december 2022
Aan verschillende dingen is te merken dat de sfeer op de Nederlandse woningmarkt aan het veranderen is. Eén daarvan is de dalende interesse voor duurdere nieuwe koopwoningen. Was het tot voor kort geen enkel probleem om kopers te vinden voor huizen van 500.000 euro of meer, nu is dat lang niet meer altijd het geval.
Kopers voorzichtiger
Projectontwikkelaars merken dat kopers niet meer zonder meer toehappen. Het duurt vaak langer voordat alle woningen van een project verkocht zijn. Was dat voorheen binnen een paar weken geregeld, nu zijn er steeds meer complexen waar na maanden nog woningen te koop zijn. Bij een project van Heijmans Bouw in Zutphen vlot de verkoop van luxe appartementen allesbehalve naar wens. Aan de IJssel werden in de afgelopen 15 jaar zo’n 1.000 woningen gebouwd. De verkoop daarvan liep tot voor kort nog uitstekend. De laatste drie woontorens, waarvan de verkoop in mei 2022 begon, hebben echter nog ruim voldoende appartementen beschikbaar. De vraagprijs ligt tussen de 450.000 en 1,3 miljoen euro. De bouw moet starten in januari 2023.
Sfeer op woningmarkt slaat om
De inmiddels bekende factoren zorgen voor een omslag op de woningmarkt. Stijgende hypotheekrente en fors oplopende energielasten maken kopers voorzichtig. Dit zorgt voor dalende prijzen van bestaande woningen. Het CBS meldt iedere maand en ieder kwartaal lagere huizenprijzen. De prijzen voor nieuwbouw dalen nog niet. Dat zorgt ervoor dat de duurdere nieuwe koopwoningen een stuk minder vlot verkocht worden. Waren die voorheen binnen enkele maanden voorzien van toekomstige nieuwe eigenaren, eind 2022 neemt de verkoop aanzienlijk langer in beslag. De woningen in het duurdere segment worden vaak gekocht door mensen die al een koophuis hebben. Dat moet natuurlijk wel goed verkocht worden, anders kan het nieuwe koophuis niet worden gefinancierd. Nu de prijzen voor bestaande woningen dalen, komt daar deels de klad in.
Aangepaste verkoopstrategie
De verkoop van een project in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht loopt ook niet zoals gehoopt. Van de 82 woningen zijn er pas 10 verkocht. De bouwer, ook hier Heijmans, wil nu de verkoop van goedkopere woningen in het project naar voren halen. Projectontwikkelaars willen doorgaans pas starten met bouwen als 70% is verkocht. Op die manier wil de bouwer proberen dit criterium te halen zodat de bouw toch kan starten. Degenen die al wel een appartement hebben gekocht willen immers weten waar ze aan toe zijn. Projectontwikkelaar Van Wijnen pakte het nog rigoureuzer aan: een compleet project met woningen werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Aanvankelijk was het bedoeld voor particulieren, maar die hadden nauwelijks interesse. Uiteraard betaalde de ontwikkelaar een lagere prijs dan de aanvankelijke vraagprijzen voor de woningen. Maar nu kon de bouw tenminste starten.
Betaalbare woningen
Projectontwikkelaars kiezen vaker eieren voor hun geld. Zo worden projecten met duurdere woningen soms op het laatste moment aangepast. Door goedkopere huizen te bouwen is de kans groter dat ze snel worden verkocht. Overigens wijzen projectontwikkelaars er ook op dat de afgelopen tijd uitzonderlijk was. Huizen werden bijna letterlijk als warme broodjes verkocht. Dat het nu wat langer duurt is niet per se zorgelijk. De hoge energielasten zullen hopelijk nog steeds mensen motiveren tot verhuizen. Hun oude huis verduurzamen kost immers ook geld. Direct je intrek nemen in een huis met een energielabel A is dan zeker een optie.
Bron: Het Financieele Dagblad