Meer aandacht voor duurzaamheid bij aanbestedingen van bouwprojecten bepleit
8 november 2021
Bij minstens 60% van de aanbestedingen speelt duurzaamheid niet of nauwelijks een rol als het gaat om het gunnen van het project. Dit concludeert Bouwend Nederland bij een onderzoek naar de aanbestedingen in 2020. Rijkswaterstaat deed het daarbij wel een stuk beter dan een jaar eerder. Om vergelijking met 2018 werd er in zo’n 10% meer aanbestedingen voldoende gewicht gegeven aan duurzaamheid, 26,9 tegen 37,2%. Bouwend Nederland onderzoekt de aanbestedingen van publieke diensten op duurzaamheid sinds 2016. Diensten die minimaal 7 aanbestedingen deden worden vervolgens in een duurzame aanbestedingen top 25 gerangschikt.
Rijkswaterstaat doet het goed
Vooral de diensten die nu ook al hoog in de top 25 staan als het gaat om duurzame aanbesteding doen het steeds beter. Zo stond de gemeente Utrecht dit jaar op een tiende plaats. Met dezelfde score zou de gemeente in 2020 tweede zijn geworden. Rijkswaterstaat doet op het gebied van duurzaam aanbesteden goede zaken. In ruim 70% van de aanbestedingen stonden criteria waarmee bedrijven die zich inschreven op het terrein van duurzaamheid konden onderscheiden van hun concurrenten. De lijst van meest duurzame overheidsdiensten wordt al 3 jaar aangevoerd door de provincie Noord-Brabant. De score werd ook dit jaar weer verbeterd ten opzichte van 2020. De provincie besteedde tien projecten aan, bij allemaal speelde duurzaamheid een prominente rol.
Duurzame gemeenten maken grote stappen
Opvallend is dat een aantal gemeenten grote stappen hebben gezet. De gemeenten Eindhoven en Groningen, vorig jaar nog buiten de top 25, prijken nu op de achtste en negende plaats. De gemeente Assen is de hoogst scorende gemeente met een derde plaats. Vorig jaar stond Assen nog 21e. Op de vierde plaats staat de gemeente Meierijstad.
Maak van duurzaam aanbesteden de norm
Bouwend Nederland constateert dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen gemeenten, provincies en andere publieke diensten die het goed doen en anderen die achterblijven. Daarom roept de organisatie de Tweede Kamer op om van duurzaam aanbesteden en dus bouwen de norm te maken. Als dat niet gebeurt dan is Nederland in 2050 zeker niet klimaatbestendig, energieneutraal en circulair.
De top 10 van meest duurzame organisaties van 2021 ziet er als volgt uit:
- Provincie Noord-Brabant
- Rijkswaterstaat
- Gemeente Assen
- Gemeente Meierijstad
- Provincie Gelderland
- Gemeente Den Haag
- Provincie Utrecht
- Gemeente Eindhoven
- Gemeente Groningen
- Gemeente Utrecht
Bron: Cobouw