Marktkwartier Amsterdam stopt samenwerking na vastgelopen onderhandelingen

8 oktober 2024

De samenwerking tussen Marktkwartier Amsterdam, bestaande uit Ballast Nedam en VolkerWessels, en de Vereniging Herstructurering Food Center Amsterdam (FCA) is beëindigd. De onderhandelingen over de herontwikkeling van het gebied rond de historische Centrale Markthal, een belangrijk groothandelscentrum, zijn vastgelopen. Dit project, waarin 1700 woningen en nieuwe bedrijfsbebouwing gepland staan, blijft daardoor deels onzeker.

Al jaren slepende herontwikkeling

De herstructurering van het gebied rond de markthal is al sinds 2009 in de maak. Hoewel er concrete plannen waren om het Food Center en omliggende terreinen te moderniseren, stuitte dit proces op weerstand van lokale ondernemers en problemen met de uitvoering.

Onduidelijkheid en spanningen

Een belangrijk knelpunt in de onderhandelingen was het gebrek aan duidelijkheid over de toewijzing van bedrijfsruimtes, de kosten, en de erfpachtvoorwaarden. Ondanks meerdere pogingen, waaronder het inschakelen van een mediator, hebben de gesprekken tussen de partijen dit voorjaar definitief geen resultaat opgeleverd.

Toekomst van het gebied onzeker

Hoewel twee van de vier uitwerkingsplannen al zijn goedgekeurd en er omgevingsvergunningen zijn afgegeven voor delen van het bedrijventerrein, blijft de toekomst van het resterende gebied onzeker. Marktkwartier spreekt van een ‘verlamming van het proces’, terwijl FCA benadrukt dat er niet wordt voldaan aan de contractuele afspraken.

Bron: fd.nl