Malaise in de winkelstraten baart beleggers nog steeds zorgen
10 september 2019
De winkelstraten van zowel grote steden als kleinere plaatsen bieden nog steeds een zorgelijke aanblik. Lege panden, weinig bezoekers, ondernemers die maar amper het hoofd boven water kunnen houden. Is er nog toekomst voor vastgoedbeleggers met winkelpanden in hun portefeuille?
De vastgoedsector doet het slecht op de beurs
Beursgenoteerde vastgoedbedrijven hebben het zwaar op de beurs. Het nieuws dat warenhuisketen Hudson’s Bay eind 2019 uit Nederland vertrekt na krap twee jaar doet daar ook geen goed aan. De eigenaar van hun pand in Tilburg probeert het tij nog te keren. Men gaf aan dat er nog geen officiële mededeling is gekomen van het hoofdkantoor van Hudson’s Bay. De toon is echter waarschijnlijk al gezet.
De concurrentie van online retailers zorgt voor afwaardering
Het is een open deur, maar de malaise in de winkelstraten is simpel te verklaren. We winkelen massaal online. Het wekelijkse tripje naar ‘de stad’ om kleding, schoenen, een lekker geurtje of iets leuks voor in huis te kopen is er allang niet meer bij. We bestellen wat we nodig hebben op internet, en sturen het gewoon terug als het niet bevalt. Dit geldt niet alleen voor Nederland, ook vastgoedbeleggers met winkelvastgoed in andere landen kampen met hetzelfde probleem.
Lichtpuntjes voor de winkelsector
Toch zien analisten licht aan het einde van de tunnel. Veen analisten adviseren hun beleggers om hun aandelen van investeerders in vastgoed zoals Vastned, Unibet en andere grote spelers op deze markt niet te verkopen. Van een opleving is op dit moment nog weinig te merken. Zij het dat de Belgische vastgoedbelegger Retail Estates doet het zelfs uitzonderlijk goed met een positief rendement van 20%. De tijd zal leren of deze positieve ontwikkeling zich ook laat zien bij andere beleggers.
Bron: Het Financieele Dagblad