Gaat het in lokale politiek altijd over het zwembad?

26 maart 2018

Wat waren de afgelopen vier jaren de grootste thema’s in de lokale politiek? Deze vraag stelde NRC aan 335 gemeenten. Dat het bij gemeenten in Groningen voornamelijk over de aardbevingen ging en in Flevoland het vliegveld van Lelystad een terugkerend thema was, is geen verrassing. Ook speelde in veel gemeenten het stereotyperende zwembad een grote rol, wat symbool staat voor financiële problematiek of voorspoed.

Lokale politiek over het zwembad

Het stereotype is dat het bij gemeenten altijd over het zwembad gaat. In Dinkelland (Overijssel) is het financieel niet meer haalbaar om het zwembad open te houden. In Roerdalen  (Limburg) stond het zwembad voor bezuinigingen, dankzij een burgerinitiatief kon het toch blijven. Voor Gemert-Bakel (Noord-Brabant) en Kapelle (Zeeland) komt er juist een nieuw zwembad, een grote investering waar de afgelopen vier jaar veel over is gesproken. Het lijkt er op dat grote projecten zoals een zwembad vaak voor discussie in de lokale politiek zorgen.

(Geluids)overlast ook belangrijk thema

Wat ook vrijwel overal terugkomt als veelbesproken thema is overlast, en dan meestal door geluid. Dan gaat het bijvoorbeeld over sluipverkeer door het dorp of vrachtwagens die tolheffing proberen te omzeilen. Inwoners in de omgeving van het motorcircuit waar de Europese Kampioenschappen motorcross en ook concerten worden gehouden geven aan dat het “nooit meer rustig” is. Verder zijn er inwoners die hopen op geluidsschermen of ondertunneling voor snelwegen en minder drukte om de stankoverlast te verminderen.

Woningtekort

Wanneer gemeenten het hebben over de leefbaarheid, dan speelt al snel de vraag: “kunnen onze bewoners hier nog blijven wonen?”. Zo lukt het jongeren in Albrandswaard (Zuid-Holland) niet meer om een huis te vinden en wordt er op Ameland geklaagd dat rijke buitenstaanders huizen opkopen. In Zaltbommel is de “culturele impact” van grote aantallen seizoenarbeiders een probleem.

Ging het ook wel eens over politiek zelf in de gemeenten? Uiteraard. Zo traden bijvoorbeeld in Castricum (Noord-Holland) alle wethouders af en in Stichtse veld beschuldigde de ene D66 wethouder de andere D66 wethouden van belangenverstrengeling.

Bron: NRC