Lekker werken zonder angst

19 september 2024

Doorwerken tijdens vakanties

Als columnist werkte ik jarenlang door, zelfs tijdens mijn vakanties. De angst om mijn positie te verliezen, zat altijd in mijn achterhoofd. Ik hield mezelf voor dat schrijven ook tijdens het reizen door moest gaan. Maar eerlijk gezegd was het vooral de vrees dat de redactie me zou vergeten of vervangen tijdens mijn afwezigheid. Vorig jaar durfde ik het voor het eerst aan om in juli en augustus echt vrij te nemen. Dit jaar herhaalde ik dat met succes. Mijn chef stelde me gerust; tijdens de zomermaanden wordt er toch een andere krant gemaakt. De opluchting was groot toen ik na de vakantie mijn werk gewoon kon hervatten.

Negatieve prikkels en hun invloed

Werken onder constante druk en dreiging is een bekend fenomeen binnen de gedragspsychologie en staat bekend als ‘aversieve sturing’. Dit houdt in dat je acties worden gestuurd door de angst voor negatieve gevolgen. Of het nu gaat om het missen van deadlines, het niet tevredenstellen van klanten, of het falen om je doelen te bereiken, angst is de drijvende kracht. Hoewel deze vorm van sturing ons gedrag beïnvloedt, brengt het ook veel onzekerheid, stress en angst met zich mee. Deze negatieve gevoelens zijn funest voor onze gezondheid, creativiteit en ons algemeen welzijn.

De kracht van positieve sturing

In de loop der jaren hebben veel managementdenkers gepleit voor het verminderen van angst op de werkvloer. Een bekend pleitbezorger hiervan was William Edwards Deming, die stelde dat het wegnemen van angst leidt tot effectiever en transparanter werken. Fouten worden minder verhuld en medewerkers voelen zich vrijer om te innoveren. William Abernathy, een expert op het gebied van gedragspsychologie, benadrukte het belang van positieve sturing. Door medewerkers te belonen voor goed werk, bijvoorbeeld met erkenning of financiële voordelen, stijgt niet alleen de kwaliteit van het werk, maar ook het werkplezier.

Zoek naar een gezond evenwicht

Niet alle vormen van druk of straf zijn verkeerd. Ze maken simpelweg deel uit van het leven. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van niet eten of drinken op tijd, of sociaal buitengesloten worden als je je niet aanpast. Het draait om balans: hoeveel negatieve prikkels kun je aan zonder dat ze je prestaties en welzijn schaden? Wetenschappers raden vaak aan om minstens twee keer zoveel positieve als negatieve prikkels te ervaren, maar vier tot vijf keer zoveel zou nog beter zijn. Hoewel ik niet altijd aan die verhouding voldoe, heeft mijn zomerpauze me in ieder geval geholpen om de balans in mijn werk weer iets gezonder te maken.

Bron: nrc.nl