Leefomgeving onder druk: risico voor bouwprojecten door slechte kwaliteit
30 september 2024
Investeren in de leefomgeving is cruciaal voor ruimtelijke ontwikkelingen
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt dat de slechte kwaliteit van de leefomgeving een grote bedreiging vormt voor de toekomst van ruimtelijke projecten in Nederland. In hun nieuwe rapport over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) roept het PBL het kabinet op om nu in actie te komen. De uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, stikstof, en duurzaamheid dreigen grote gevolgen te hebben voor bouwprojecten en andere ruimtelijke ontwikkelingen.
Ruimtelijke planning loopt vast door slechte omgevingskwaliteit
Het PBL benadrukt dat de problemen niet alleen draaien om stikstof. Ook de Europese Kaderrichtlijn Water, die vanaf 2027 van kracht wordt, brengt risico’s met zich mee. Als Nederland niet voldoet aan de eisen voor waterkwaliteit, kunnen bouwprojecten zoals woningbouw en infrastructuur stil komen te liggen. Het verbeteren van de leefomgeving is volgens het PBL essentieel om projecten soepel te laten verlopen en extra ruimte te creëren voor toekomstige ontwikkelingen.
De gevolgen van niet voldoen aan Europese waternormen
Rienk Kuiper, projectleider van de Monitor NOVI bij het PBL, waarschuwt dat bouwprojecten vanaf 2027 in de knel kunnen komen door de slechte waterkwaliteit. Dit vormt een groot risico voor het kabinet, dat de opgave heeft om duurzame ontwikkelingen te realiseren. “Het risico dat we lopen is dat bouwprojecten stokken vanwege de slechte waterkwaliteit,” aldus Kuiper. Dit maakt het halen van Europese normen een topprioriteit voor de overheid.
Voortgang in verstedelijking, maar woningbouw blijft achter
Ondanks de grote uitdagingen is het PBL positief over de voortgang op het gebied van verstedelijking. Zo wordt 60% van de nieuwe woningen binnen bestaand bebouwd gebied gerealiseerd. Dit is gunstig, aangezien de middelen voor infrastructuur naar nieuwe buitenwijken beperkt zijn. Toch plaatst het PBL vraagtekens bij het halen van het doel om 900.000 woningen te bouwen tussen 2022 en 2030. De huidige bouwcapaciteit maakt deze opschaling een lastige opgave.
De urgentie om te investeren in een gezonde leefomgeving
Het PBL onderstreept dat de slechte kwaliteit van onze leefomgeving een rem zet op ruimtelijke ordening en economische groei. Om grootschalige bouwprojecten vlot te laten verlopen, moet er meer aandacht komen voor duurzaamheid, water- en natuurkwaliteit. Investeringen in een gezonde leefomgeving zorgen ervoor dat projecten niet keer op keer worden vertraagd door omgevingsfactoren. Het kabinet staat voor een grote uitdaging om de leefomgeving op korte termijn te verbeteren.
Bron: Cobouw