Laatste miljoenen verdeeld: gemeenten geven winkelgebieden een broodnodige boost
16 december 2024
Dertien gemeenten ontvangen subsidie voor winkelrenovatie
Leiden, Almelo en elf andere gemeenten krijgen samen 22 miljoen euro om hun winkelgebieden aantrekkelijker en toekomstbestendiger te maken. Het geld is onderdeel van de Impulsaanpak Winkelgebieden, een programma van het ministerie van Economische Zaken dat tussen 2022 en 2024 in totaal 88 miljoen euro heeft toegekend aan 42 gemeenten. Doel: verloedering tegengaan en leegstand aanpakken, zodat de binnensteden weer levendig worden.
Leegstand als groeiend probleem
Winkelgebieden kampen al jaren met de druk van online winkelen, wat leidt tot een toename van leegstaande panden. Dit maakt winkelstraten minder aantrekkelijk en vergroot het gevoel van onveiligheid. Vooral middelgrote gemeenten hebben hiermee te maken.
Grote panden van voormalige ketens zoals V&D en Hudson’s Bay staan leeg, terwijl aanloopstraten steeds verder verpauperen. Met de subsidie worden looproutes verbeterd, winkelaanbod gevarieerder gemaakt en winkeloppervlak compacter ingericht. Ook worden bovenliggende woonlagen opgeknapt en vinden andere functies zoals woningen en openbaar groen hun weg naar het winkelgebied.
Van winkelstraten naar gemengde functies
De dertien gemeenten die in deze laatste subsidieronde een bijdrage ontvangen, zetten de gelden in voor transformatie en herontwikkeling. Dit betekent minder vierkante meters winkelruimte en meer ruimte voor andere functies zoals (zorg)woningen. In totaal wordt dankzij de regeling 135.000 vierkante meter aan winkelruimte gesaneerd, wat ruimte biedt voor de bouw van meer dan vijfduizend woningen. Hiervan zijn 1700 sociale huurwoningen en 1800 betaalbare woningen.
Half miljard investering dankzij cofinanciering
De impact van de regeling reikt verder dan de subsidiebedragen. Door cofinanciering van marktpartijen is het totale investeringsbedrag opgelopen tot een indrukwekkende 500 miljoen euro. Gemeenten en private partijen bundelen de krachten om winkelgebieden niet alleen op te knappen, maar ook klaar te maken voor een toekomst waarin gemengde functies centraal staan.
Een afsluiting van een meerjarig programma
Met deze laatste subsidieronde komt een einde aan het programma. Hoewel er meer aanvragen binnenkwamen dan er budget beschikbaar was, ontvangen 13 gemeenten nu de middelen om hun plannen te realiseren. Of het programma in de toekomst een vervolg krijgt, is nog onduidelijk. Wat wel vaststaat, is dat het compacter en veelzijdiger maken van winkelgebieden een belangrijke trend blijft in de transformatie van binnensteden.
Bron: fd.nl