Krapte op de huizenmarkt blijft woningprijzen ook in 2020 opdrijven
14 januari 2020
Vanwege de aanhoudende krapte op de woningmarkt voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een verdere stijging van de huizenprijzen in 2020. Uit de kwartaalcijfers over het 4e kwartaal van 2019 blijkt dat er een snellere stijging in 2020 moet worden verwacht. Een huis kostte eind 2019 zo’n 8% meer dan eind 2018. Voor een woning wordt nu gemiddeld 326.000 euro betaald. De belangrijkste reden voor de prijsstijging is het slinkende aanbod. Eind 2019 stonden 18% minder huizen te koop dan een jaar eerder. Een woningzoekende kon kiezen uit 38.000 woningen. De verwachting is dat de krapte in 2020 alleen maar zal toenemen.
De druk op de woningmarkt neemt toe
De NVM constateert dat de druk op de woningmarkt alleen nog maar toeneemt. De bevolking van Nederland groeit de komende decennia harder dan verwacht, vooral vanwege immigratie. Daarnaast stagneert de bouw van nieuwe woningen als gevolg van de stikstofcrisis en de problemen met betrekking tot PFAS. De stijving van de huizenprijzen zal dus voorlopig niet afvlakken, verwacht de NVM. Vooral nieuwbouwhuizen zijn inmiddels zo duur dat ze door een steeds kleinere groep kunnen worden betaald. Daar komt bij dat mensen ook afhaken omdat ze domweg de gevraagde prijs niet meer willen betalen, al zouden ze het kunnen opbrengen.
Regionaal zijn er verschillen in prijsstijgingen van woningen
De stijging van de huizenprijzen verschilt sterk per regio. In de Achterhoek stegen de prijzen in 2019 met bijna 20%. In Amsterdam daarentegen was de stijging maar 4,4%. Daarbij moet natuurlijk wel worden opgemerkt dat de prijs voor een huis in de hoofdstad al torenhoog is en dat de huizenprijzen in bepaalde provincies flink lager zijn. Maar wat opmerkelijk is, is dat de prijs van een woning in Amsterdam in het 4e kwartaal weer steeg, terwijl er daarvoor 2 kwartalen waren met lichte daling. Het is nog steeds zo dat bijna 40% van de woningen die momenteel worden verkocht van eigenaar verwisselen voor een bedrag dat boven de vraagprijs ligt.
Bron: NRC Next