Kom jij met de trein naar jouw opleiding?
3 december 2024
De trein: wel zo duurzaam! Maar er is een frisse kijk op treinetiquette nodig. Want laten we eerlijk zijn, de oude huisregels van de NS voelen een beetje als fossielen uit de vorige eeuw. Journalist Japke-d. Bouma stelde daarom een modernere versie voor. Voor wie met de trein naar onze opleidingen reist, zijn deze regels misschien wel herkenbaar én een goede inspiratie.
De tijd van hoeden en kranten is voorbij
Ooit waren treinen een oase van beleefdheid, waar men met een hoedje groette en de krant discreet opensloeg. Maar tegenwoordig struikel je over mobiel bellende reizigers en wordt een stiltecoupé vaak verward met een sociale ontmoetingsplaats. Bouma’s voorstel voor een nieuwe etiquette is dan ook hard nodig om de moderne reiziger – inclusief vastgoedprofessionals op weg naar hun volgende cursus – weer in het gareel te krijgen.
Schoen aan, speaker uit
Een van de opvallendste suggesties: schoenen blijven aan en speakerbellen is uit den boze. Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch is het volgens velen een terugkerend irritatiepunt. En laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op de soundtrack van andermans TikTok-video’s of een luid telefoongesprek tijdens een vroege rit naar een opleiding. Gebruik die oortjes dus!
Persoonlijke verzorging: houd het thuis
Bouma schetst kleurrijk waarom de trein geen verlengstuk van de badkamer mag zijn. Nagels knippen, benen scheren of zelfs je kunstgebit schoonmaken? Absoluut niet. Deze regels helpen niet alleen de sfeer, maar ook de hygiëne in de coupé een stukje aangenamer maken. Laten we zeggen: beter voor iedereen.
De stiltecoupé: echt stil, graag
Voor wie in stilte reist, komt er een strengere aanpak. Fluisteren, appjes met luide notificaties of kinderen die de boel op stelten zetten? Taboe. Voor vastgoedprofessionals die in alle rust een project willen voorbereiden, klinkt dit als muziek in de oren.
Speciale coupé voor geuren en gewoontes
Een originele toevoeging: de ‘meurcoupé’. Dit idee is bedoeld voor wie een sterke geur – van parfum, rook of ander aroma – met zich meebrengt. Het lijkt misschien een grap, maar stel je voor hoe heerlijk het zou zijn om een treinrit zonder geurprikkels te maken. Voor sociale reizigers is dit misschien wel dé plek om ongestoord bij te kletsen.
Met een glimlach op pad
Of je nu dagelijks naar werk reist of af en toe een vastgoedopleiding bezoekt, deze regels laten zien dat kleine aanpassingen de treinervaring voor iedereen kunnen verbeteren. Dus, schoenen aan, oortjes in en een glimlach op – klaar voor een betere reis!
Bron: nrc.nl