Koelend hout in plaats van airco

17 juni 2019

Een nieuwe manier van hout bewerken, levert een bouwmateriaal op dat gebruikt kan worden om huizen koel te houden. Chinese en Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat hout met behulp van een chemisch proces waterdicht en warmte werend gemaakt kan worden. Het zonlicht wordt erdoor weerkaatst en het hout geeft infraroodstraling af, die de binnenkomende warmte afvoert. Het materiaal koelt huizen op een passieve manier en zorgt dat er minder airconditioning nodig is.

Intensieve bewerking

Om dit koelende materiaal te maken, ondergaat het hout een intensieve procedure. Door het hout in een chemische vloeistof te leggen, wordt de lignine, die de bruine kleur en de stevigheid aan hout geeft, eruit gehaald. Daarna wordt het hout onder hoge temperatuur op elkaar geperst om het hard en sterk te maken. Door er vervolgens een waterafstotend materiaal aan toe te voegen, is het hout bestand tegen alle weersomstandigheden. Het kan dus prima op daken en tegen muren geplaatst worden.

Koelende werking

Omdat de bruine kleur uit het hout is verwijderd, blijft er een wit materiaal over dat zonlicht optimaal weerkaatst. Warmte die binnenkomt, wordt via trillingen van de moleculen direct weer als infraroodstraling afgegeven. Het hout beschermt dus niet alleen tegen warmte, maar heeft ook een koelende werking door warmte uit te stralen. Dat het koelende hout effectief is, bleek tijdens testen in Arizona, één van de warmste gebieden in de Verenigde Staten. Het hout bleef kouder dan de rest van de omgeving. Vergeleken met een stuk normaal hout was de temperatuur van het koelende hout zelfs meer dan tien graden lager.

Ook voor het Nederlandse klimaat?

Door het maken van berekeningen, hebben de onderzoekers ontdekt dat het koelende hout het meest effectief is in een warm en droog klimaat. In zulke gebieden kan het materiaal prima ingezet worden om huizen koel te houden. In sommige gevallen kan er wel 50% bespaard worden op de energie die een airconditioning gebruikt. Voor het Nederlandse klimaat is het koelende hout niet zo goed bruikbaar. Als het bewolkt is, wordt de warmte minder goed afgegeven en tijdens koude winterdagen is het juist wenselijk dat het binnen lekker warm blijft.

Duurzaamheid

Materialen, die gebaseerd zijn op hout, worden steeds populairder. Er worden voortdurend nieuwe toepassingen ontdekt. Zo is er al transparant hout en zijn er batterijen waarin hout verwerkt is. Hout is een duurzaam bouwmateriaal. Voorwaarde daarvoor is wel dat er voor elke gekapte boom een nieuwe wordt aangeplant. Ook de kosten van het kappen en vervoeren van het hout moeten worden meegerekend, om te bepalen hoe duurzaam toepassingen met hout zijn. Er is meestal ook een chemisch proces nodig om het gewenste materiaal te kunnen produceren. Onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre hout duurzaam kan worden bewerkt.

Bron: nrc.nl