Klimaatverandering en de stijgende zeespiegel
19 augustus 2024
De laatste jaren is klimaatverandering een steeds belangrijker onderwerp geworden in onze dagelijkse gesprekken. Waar het vroeger nog een abstract concept was, is het nu een populair gespreksonderwerp geworden, vooral onder mensen die zich zorgen maken over de toekomst. Het is duidelijk dat de groep van klimaatontkenners steeds kleiner wordt, maar dit betekent niet automatisch dat degenen die de klimaatverandering als een directe dreiging zien, altijd gelijk hebben. Er lijkt soms weinig ruimte te zijn voor nuchterheid in deze discussie.
Verhuisplannen door angst voor zeespiegelstijging
In mijn omgeving zie ik steeds meer mensen die overwegen om te verhuizen naar hoger gelegen gebieden in het oosten van het land, of dit al hebben gedaan. Hun zorgen worden gevoed door talloze rapporten van onder andere grootbanken, financiële toezichthouders, en universiteiten, die waarschuwen voor negatieve effecten op de huizenprijzen door de stijgende zeespiegel. Deze waarschuwingen zorgen ervoor dat sommige mensen zich haastig voorbereiden op mogelijke problemen.
Wat zeggen de feiten?
Volgens Deltares, een toonaangevend kennisinstituut, zal de zeespiegel de komende 15 jaar naar verwachting met 2,9 mm per jaar stijgen. Dit komt neer op een stijging van slechts 4,4 cm in 2040. Hoewel de stijging daarna kan versnellen door smeltende ijskappen en uitzettend zeewater, zal volgens het pessimistische scenario van het IPCC de zeespiegel in 2100 met 82 cm zijn gestegen. Dit scenario vraagt om aanpassingen zoals dijkversterking, maar volgens het Deltaprogramma kan Nederland een stijging tot 5 meter aan, met overzichtelijke kosten van ongeveer 0,1% van het bbp per jaar. Dus, hoewel serieus, is dit geen reden voor onmiddellijke paniek.
Politieke obstakels en overstromingsrisico’s
Het grootste probleem op korte termijn is van politieke aard. De zorgen over de stijgende zeespiegel worden soms gebruikt om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bedrijvigheid en woningbouw tegen te houden. Dit zou Nederland verder kunnen verlammen en de economische schade groter maken dan de verwachte kosten van dijkverzwaring.
Daarnaast lijkt het risico van overstromende rivieren door zware regenval de komende decennia wellicht groter dan de stijgende zeespiegel. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen nog steeds de voorkeur geven aan het wonen dichtbij water, zelfs wanneer ze worden geïnformeerd over de risico’s van overstromingen. Wonen op deze aantrekkelijke locaties blijft duurder dan veiligere plekken, ondanks de risico’s.
Een lange termijn uitdaging
De stijgende zeespiegel vormt op lange termijn een serieus risico, maar is op dit moment geen urgent probleem. Dit geeft Nederland de kans om de beschikbare tijd goed te benutten en een voortrekkersrol te spelen in de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Met een beetje nuchterheid en doordachte planning kunnen we ons voorbereiden op de toekomst, zonder in paniek te raken.
Bron: fd.nl