Met een klimaatlabel weet de huizenkoper hoe groot de kans op overstroming is
15 september 2021
Experts pleiten voor de invoering van een klimaatlabel voor woningen. Hierin moet worden vastgelegd hoe groot de kans op overstroming is bij zware regenval of bij verdere stijging van de zeespiegel. Juist in lager gelegen delen van Nederland zijn de huizen het duurst. Deskundigen vinden dat niet reëel, omdat huiseigenaren in deze delen van Nederland juist meer risico lopen op problemen of daarvoor extra maatregelen moeten nemen.
De duurste woningen liggen gevaarlijk laag
In de Randstad vind je de duurste woningen. Wil je in Rotterdam wonen of in een plaats in de regio dan zit je al snel op 2 of 3 meter onder zeeniveau. Maar ook rivieren leveren een relatief groot risico op. Nieuwegein, onder de rook van Utrecht, ligt onder zeeniveau en ook nog eens pal aan de rivier de Lek. Als er veel neerslag valt en de rivier treedt buiten zijn oevers dan is de kans dat je huis onderloopt heel reëel. Toch zijn huizen in Nieuwegein peperduur. Voor een ruim appartement moet meer dan 7 ton worden neergeteld. Goed, een appartement ligt dan wel dusdanig hoog dat je van overstromingen niet snel last zult hebben. Maar deze prijsindicaties gelden ook voor eengezinswoningen.
Niet alleen neerslag is een risico
Bij het toewijzen van een klimaatlabel voor woningen moet niet alleen worden gekeken naar de hoeveelheid neerslag en de stijgende zeespiegel. Ook droogte en stijgende temperaturen zijn een risico. Droogte kan leiden tot een dalende grondwaterspiegel waardoor een huis kan gaan verzakken en heipalen kunnen gaan rotten, zeker als een huis op veengrond is gebouwd. Hitte geeft hittestress en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Veel mensen willen best rekening houden met klimaateffecten als ze een huis kopen maar hebben geen idee waar ze dan op moeten letten. Wat bijvoorbeeld te denken van een dijkdoorbraak door droogte of een bosbrand om dezelfde reden.
Meer risico in de steden
Het risico op problemen met het water zijn het grootst in de steden. Door de bebouwing en asfaltering van wegen kan het grondwater minder snel wegzakken. Staan er minder bomen en struiken dan kunnen deze ook minder water opvangen en afvoeren. Woon je hoger en ook ‘groener’ dan is je huis vaak meer klimaatbestendig. Eerlijke informatie bij de aankoop van een woning is heel belangrijk, vinden de initiatiefnemers voor het klimaatlabel voor woningen. Studenten Martijn Stroom en Alexander Carlo, die binnenkort afstuderen in vastgoedfinanciering, pleiten daarom voor een verplicht klimaatlabel bij de verkoop van een woning. Zo heeft iedereen dezelfde informatie over een huis.
Minder snel stijgende prijzen
De pleitbezorgers voor een klimaatlabel voor een woning verwachten niet dat de prijzen voor hoog-risico woningen spectaculair zullen dalen. Maar wellicht leidt het tot een minder snelle stijging van de prijzen, is de verwachting. Na de overstromingen in Limburg in 1993 en 1995 daalden de huizenprijzen daar ook. Of het klimaatlabel er gaat komen is nu nog niet bekend.
Bron: NRC Next